ZF Transilvania

Proiect european de peste 360.000 de euro pentru modernizarea staţiunii balneară Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud

Proiect european de peste 360.000 de euro pentru...

Autor: Laurentiu Cotu

26.06.2024, 17:05 94

Primăria oraşului Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, implementează un proiect european de peste 360.000 de euro, finanţat prin Prioritatea de investiţii 7 ’’O regiune atractivă’’ din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, pentru modernizarea staţiunii, comparabilă ca şi importanţă balneară cu staţiunile Vichy din Franţa şi Karlovy Vary din Cehia, potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

Proiectul propune amenajarea obiectivelor turistice din cadrul staţiunii, facilitarea accesului către izvoarele cu apă minerală, amenajarea de alei, foişoare, spaţii verzi, spaţii de recreere şi spaţii de joacă. Vor fi amenajate trasee cicloturistice, iar infrastructura rutieră care asigură accesul către obiectivele turistice va fi fie reabilitată, fie construită de la zero.

Staţiunea este situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, la doar 56 de km de municipiul Bistriţa şi este poziţionată în partea de sud a Munţilor Rodnei, la o altitudine de aproximativ 450 de metri. A dobândit statutul de staţiune balneară în secolul al XVII-lea, calităţile vindecătoare ale apelor minerale din această regiune fiind recunoscute încă din anul 1243. Staţiunea dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, cât şi nămol mineral şi mofete. Toate acestea constituie excelente resurse de tratament pentru diferite afecţiuni precum: gastrită, ulcer, reumatism, hepatită, pancreatită, colită, gută sau obezitate. Proiectul propune modernizarea acestei staţiuni atât în folosul celor peste 11.000 de locuitori ai oraşului, dar şi în vederea promovării ei la nivel regional şi naţional.