Auto

Precizările IGPR cu privire la modificările aduse legislaţiei rutiere

Precizările IGPR cu privire la modificările aduse...

Autor: Cosmin Pirv

29.06.2024, 14:10 230

Poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto dacă vede în maşină recipiente care pot conţine alcool. Aceasta este una dintre noile prevederi introduse în legialaţia rutieră, au explicat sâmbătă reprezentanţii Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, o iniţiativă a Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit reprezentanţilor IGPR, una dintre modificările aduse este instituirea unor situaţii obiective în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto, respectiv: dacă în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive şi dacă şoferul a săvârşit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Un alt aspect nou introdus privind testarea şoferilor este instituirea posibilităţii persoanei testate de a solicita poliţistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. Valoare juridică prezintă rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat;

„Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive”, este o altă prevedere prezentată sâmbătă de Alexandru Popa, din cadrul Direcţiei Rutiere.

De asemenea, este prevăzută condiţionarea restituirii permisului de conducere reţinut în cazul infracţiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilităţii faptelor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efecte psihoactive.

Totodată, a fost reglementată posibilitatea de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană;

Noua legislaţiei permite ca determinarea prezenţei în organismul unei persoane a substanţelor psihoactive să poată fi realizată şi în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unităţile sanitare publice acreditate şi autorizate.

O altă modificare vizează responsabilizarea persoanelor juridice cu atribuţii în ceea ce priveşte asigurarea viabilităţii infrastructurii rutiere prin eliminarea posibilităţii acesteia de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

„Extinderea capacităţii de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în sensul instituirii unui mecanism prin care participanţii la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situaţii de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video; înlăturarea necesităţii de a confirma unele împrejurări legate de întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenţiei de către un martor în situaţia în care acestea au fost înregistrate cu mijloacele audio-video din dotarea agentului constatator; în cazul în care contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea şi aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator, acesta se consideră comunicat pe loc”, sunt alte modificări ale legislaţiei.