Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţionarii One United Properties, undă verde pentru majorarea capitalului social al companiei cu 350 de milioane de lei

Bursă. Acţionarii One United Properties, undă verde...

Autor: Eduard Ivanovici

28.05.2024, 18:37 946

În cadrul adunării generale din 28 mai, acţionarii dezvoltatorului imobiliar One United Properties (simbol bursier ONE) au aprobat operaţiunea de majorare a capitalului social cu aport în numerar pentru atragerea a 350 de milioane de lei în vederea finanţării următoarei etape de creştere a companiei, conform unui comunicat de presă.

„Cu extinderea planificată în segmentul de locuinţe premium accesibile, suntem pregătiţi pentru o creştere semnificativă, vizând un randament anual de 30% al capitalului investit. Majorarea planificată a capitalului social este crucială pentru această creştere şi încurajăm acţionarii noştri să îşi crească investiţia în One United Properties cu aproximativ 10% din participaţia lor curentă. Această investiţie este esenţială pentru a ne dubla afacerile în următorii cinci ani şi pentru a atinge o creştere de patru ori în următorul deceniu", spune cofondatorul Andrei Diaconescu, membru executiv al consiliului de administraţie.

Majorarea capitalului social va începe în luna august şi se preconizează că se va încheia până în octombrie. Compania intenţionează să îşi majoreze capitalul social cu 350 de milioane de lei prin emiterea a 1,75 miliarde de acţiuni noi.  

Acţiunile vor fi oferite, cu respectarea dreptului de preferinţă, tuturor acţionarilor care deţin acţiuni ONE la data de 6 august 2024, la o valoare nominală de 0,2 lei. Data participării garantate, adică ultima dată la care acţionarul trebuie să cumpere acţiunea pentru a beneficia de drepturile de majorare a capitalului social la valoarea nominală, este 2 august. Pentru a putea obţine o nouă acţiune, acţionarii trebuie să deţină 2,1879186 drepturi de preferinţă. Acestea vor putea fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

60% din capitalul pe care compania intenţionează să îl atragă a fost deja alocat de către cei doi cofondatori Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, precum şi de către preşedintele consiliului de administraţie, Claudio Cisullo, şi Marius Diaconu, membru în CA.

„Aşa cum se subliniază în strategia ONE 2030, One United Properties intenţionează să se extindă dincolo de segmentul rezidenţial actual, axat pe dezvoltări de lux, premium şi high-end, şi va accelera dezvoltarea de proiecte rezidenţiale premium accesibile, care vizează clasa de mijloc din Bucureşti. Compania are în curs de negociere terenuri pentru încă 10.000 de unităţi rezidenţiale destinate exclusiv acestui subsegment, primul memorandum de înţelegere pentru un teren de 21 de hectare care va găzdui 5.000 de unităţi fiind deja semnat”, scriu reprezentanţii One.

Grupul a încheiat T1/2024 cu o cifră de afaceri consolidată de 419 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit net de 157,3 milioane, plus 4%. Acţiunile ONE afişează o depreciere de 12% de la începutul anului încoace, la o valoare de piaţă de 3,3 miliarde de lei.

Capitalul social al grupului este deţinut în proporţii de câte 25% de Vinci Ver Holding şi OA Liviu Holding, vehiculele de investiţii ale celor doi cofondatori, potrivit datelor bvb.ro.