Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Saga insolvenţelor în piaţa de obligaţiuni continuă. Obligatarii Alser Forest îi acuză pe Albert Şerban şi apropiaţii că au devalizat compania prin mutarea activităţii pe SRL-uri nou înfiinţate. Sesizare la ASF, plângere penală la parchet şi DIICOT

Bursă. Saga insolvenţelor în piaţa de obligaţiuni...

Autor: Tibi Oprea

21.06.2024, 07:20 2037

♦ Prin memorandumul de listare a obligaţiunilor de 1,5 mil. euro Alser Forest şi-a asumat că nu va distribui dividende, dar a făcut-o ♦ Tot în document se menţionează că Intercapital Invest detinea un bilet avalizat care trebuia băgat la plată în 10 zile în caz de insolvenţă, dar consultantul autorizat spune că biletul nu era avalizat şi că Albert Şerban a refuzat să îl avalizeze.

Un grup de 45 de deţinători de obli­gaţiuni Alser Forest, com­pa­nie care şi-a cerut insolvenţa ca urmare a incapacităţii de plată, au reclamat compania din in­dustria forestieră la Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară, Parchetul de pe lângă Tribu­nalul Braşov şi DIICOT pentru suspi­ciuni de fraudă şi presupuse prejudicii de peste 1,5 mil. euro, valoarea obli­ga­ţi­u­nilor emise de companie în 2021.

ZF a încercat să obţină informaţii de la Albert Şerban, însă acesta nu a putut fi contactat. „Şerban Albert, în calitate de CEO, trebuia să fie de bună credinţă fata de creditori. În momentul în care avea cea mai mică îndoială că nu poate plati, era obligat să anunţe. Este clar şi din situaţiile financiare că nu a provizionat nimic pentru a plăti obli­ga­ţiunile. Vorbim de 1,68 mil. euro, nu de 2 lei“, spune Cătălin Chiciu, unul dintre obligatari, pentru ZF.

„În toate documentele emise pentru bursă spune că este sincer, de bună credinţă, dar au ţinut ascuns până şi faptul ca au depus actele pentru insolvenţă.“ În 2021, Alser Forest, condusă de Albert Şerban, a venit la Bursa de Valori Bucureşti cu obligaţiuni de 1,5 mil. euro, cu scadenţa în 2024, sub simbolul ALS24E şi cu o dobândă de 8% pe an. Obligatarul afirmă că societatea „a dat ţeapă de 1,5 mi­lioane de euro pe bursă“ şi că primele mişcări în acest sens au început la jumătatea anului 2023, când a început transferul activităţii de pe SA pe o serie de SRL-uri deţinute de Albert Şerban, Irina Şerban şi Dennis Şerban.

„În timp ce Alser Forest SA este pe pierdere, toate <fiicele> lui Alser Forest SA, adică Alser Poducţie SRL (cui: 49045471), Alser Force SRL (47758304), Alser Power SRL (47699747), Alser Capital SRL (29289242) şi Anapurna Capital SRL (37831068) au profituri de milioane pe 2023. Numai Alser Poducţie SRL, înfiinţată în 01.11.2023, are un singur angajat şi în anul 2023 (adică în două luni) a făcut o cifră de afaceri de 2.297.600 lei şi un profit net de 2.257.373 lei“, adaugă Cătălin Chiciu.

Pe 22 aprilie 2024, adică cu trei zile înainte ca Alser Forest să intre în insolvenţă şi la patru zile după ce compania a anunţat că amână plata cuponului de dobândă nr. 6 şi rambursarea principalului, grupul de obligatari a făcut o sesizare prin email la ASF prin care a solicitat Autorităţii să întreprindă un control de urgenţă la firmele enumerate şi să constate dacă suspiciunile de fraudă se confirmă. În acest caz, aceştia au cerut ASF să ia măsurile necesare şi să anunţe şi alte autorităţi competente, în functie de cele constatate.

„În fapt, numiţii Şerban Albert (preşedinte consiliu de administraţie ALSER FOREST SA), UNGUREANU CODRUT-FLORIN (membru consiliu de administraţie ALSER FOREST SA), NECHIFOR GABRIEL (membru consiliu de administraţie ALSER FOREST SA), Şerban Irina (administrator la ALSER CAPITAL SRL şi la ANAPURNA CAPITAL SRL) şi Şerban Dennis (administrator la ALSER FORCE SRL, firmă înfiinţată în anul 2023 şi intrată în acţionariatul ALSER FOREST SA cu 20%) au prejudiciat firma ALSER FOREST SA astfel încât aceasta să fie în imposibilitate de a-şi onora obligaţiile către cei care au cumpărat obligaţiunile ALS24E”, se arată în documentul trimis către ASF.

Răspunsul Autorităţii a venit pe 20 mai 2024: „Dorim să vă comunicăm faptul că aspectele sesizate de dumneavoastră fac obiectul unei ample analize, realizată de către structurile de specialitate din cadrul autorităţii. Vă aducem în atenţie faptul că, ori de câte ori, din analiza efectuată de A.S.F. referitoare la aspectele sesizate de către o persoană, se constată existenţa unor fapte care reclamă adoptarea de măsuri cu caracter public de către autoritate, acestea sunt publicate în Buletinul Oficial al A.S.F. Pentru orice alte informaţii sau clarificări, A.S.F. vă stă la dispoziţie şi vă asigură de întreaga sa diligenţă în soluţionarea eventualelor dumneavoastră solicitări, în limitele competenţelor sale legale.”

Ulterior, pe 14 mai 2024, obligatarii au făcut plângere penală, prin email, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fraudă şi constituire de grup infracţional.

„Mecanismul prin care Alser Forest SA a intrat în insolvenţă a fost următorul: Şerban Albert, împreună cu Şerban Dennis şi Şerban Irina, au înfiinţat firme de tip SRL şi au folosind infrastructura şi banii obţinuţi din obligaţiunile emise în 2021, pentru dezvoltarea afacerii, apoi au mutat activitatea de pe firma Alser Forest SA pe firmele nou înfiinţate. Acest lucru l-am constatat când datele de contact de pe site-urile firmei Alser Forest SA au fost înlocuite cu datele de contact ale altor firme. (...) În acelaşi fel s-au folosit şi de resursa umană: echipa care e trecută pe site-ul Alser Forest SA (https://www.utilajedepadure.ro/ro/echipa) este aceeaşi cu echipa trecută pe site-ul Alser Power SRL (https://sculetari.ro/contact/). (...) De asemenea, se poate constata din activitatea economică a firmei Alser Power SRL că a fost realizată cu infrastructura firmei Alser Forest SA (clienţi, furnizori, echipamente, imobile). Acelaşi lucru se poate spune şi de site-ul https://www.cabluforestier.ro/ care a fost transformat şi toate referinţele către Alser Forest au fost înlocuite cu Alser Power, dar persoanele, datele de contact sunt ale Alser Forest SA. (...) Alt site https://www.echipamentedepadure.ro/ a fost transformat şi toate referinţele către Alser Forest au fost înlocuite cu Alser Power, dar persoanele, datele de contact sunt ale Alser Forest SA. (...) ALSER CAPITAL S.R.L., înfiinţată în 01-11-2011, administrator Şerban Irina, a fost în mod iniţial acţionar la Alser Forest SA, apoi a ieşit din actionariatul lui Alser Forest SA, dar în acelaşi timp a preluat o parte din activitatea lui Alser Forest SA. Acest lucru se poate vedea din activitatea economică a firmei ALSER CAPITAL S.R.L., cât şi din site-ul firmei https://www.4wood.ro/contact”, se arată în plângerea înaintată de aceştia şi transmisă ZF.

Pe de altă parte, în memorandumul de listare a obligaţiunilor Alser Forest, compania şi-a asumat că nu va distribui dividende pe perioada de derulare a împrumutului obligatar, adică în următorii trei ani, „intenţia acţionarilor fiind de a reinvesti întregul profit în vederea creşterii activului circulant ce va conduce la scăderea gradului de îndatorare”.

Totuşi, conducerea Alser Forest a încălcat termenii memorandumului şi a distribuit din profitul reportat dividende de 173.913 lei în 2023 şi de 1,91 mil. lei în 2022, aşa cum reiese din rapoartele financiare anuale.

Un alt aspect pe care obligatarii îl reclamă este că în memorandum se specifică faptul că obligaţiunile au fost garantate printr-un bilet la ordin avalizat, paragraf de asemenea încălcat. Consultantul autorizat de BVB, Intercapital Invest, trebuia să aibă spre păstrare în custodie, pe toată perioada de derulare a împrumutului obligatar, acest bilet la ordin avalizat, care “acoperă valoarea nominală totală (principalul) a obligaţiunilor emise în baza prezentului Document”.

Referitor la avalizarea biletului la ordin, reprezentantul Intercapital Invest s-a deplasat pe 30 aprilie la adresa din Săcele, Str. Tărlungeni nr. 32, unde s-a întâlnit cu Albert Şerban, reprezentantul Alser Forest, întâlnire în cadrul căreia i s-a solicitat acestuia să îşi respecte obligaţiile asumate prin documentul de emisiune, respectiv avalizarea biletului la ordin în vederea introducerii acestuia spre plată în termenul asumat.

Albert Şerban ar fi refuzat să avalizeze respectivul bilet la ordin, contrar celor asumate de către acesta prin semnarea documentului de emisiune a obligaţiunilor, fapt comunicat de către Intercapital Invest în aceeaşi zi către ASF. Ulterior, la expirarea celor 10 zile de la data scadentă, respectiv la 10 mai 2024, Intercapital Invest a introdus la plată biletul la ordin emis de Alser Forest, bilet la ordin care însă a fost refuzat la plată, motivul refuzului fiind insolvenţa plătitorului, potrivit unui email transmis de consultant.

„În acest context, îmi exprim suspiciunea că scopul aceastei emisiuni de obligaţiuni a fost de la bun început păgubirea obligatarilor, prin faptul că biletul la ordin nu a fost avalizat şi acest aspect nu a fost verificat de către consultant, la momentul preluării în custodie a biletului la ordin. Dacă acest aspect era verificat cu stricteţe, aveam o garanţie în patrimoniul personal al acţionarului majoritar, dl. Albert Şerban, iar situaţia prezentă ar fi fost mult diferită”, mai spune obligatarul.

Citeşte aici mai multe detalii despre situaţia financiară în care a ajuns Alser Forest şi despre intrarea în procedura insolvenţei.