Business Internaţional

Cel mai mare producător de îmbrăcăminte sport se clatină pe Wall Street: acţiunile Nike se prăbuşesc cu 20% după ce compania a avertizat că vânzările vor scădea în acest an din cauza slăbiciunii continue a pieţei din China

Cel mai mare producător de îmbrăcăminte sport se...

Autor: Liviu Popescu

28.06.2024, 17:52 2976

Acţiunile Nike au scăzut abrupt vineri în contextul în care cel mai mare producător de îmbrăcăminte sport din lume în funcţie de venituri a avertizat că vânzările vor scădea în acest an, scrie Financial Times. Astfel acţiunile NKE se tranzacţionează la 76 de dolari pe unitate, echivalentul unei capitalizări de 115 mld. dolari. De la începutul anului acţiunile au pierdut 29%.

Companai a raportat joi vânzări trimestriale mai slabe pentru anul fiscal încheiat la 31 mai 2024 decât se aştepta şi şi-a redus perspectivele pentru anul următor, estimând că veniturile vor scădea cu un procent de o singură cifră, pe fondul unei încetiniri a cererii.

Matthew Friend, directorul financiar al Nike, a declarat că rezultatele celui de-al patrulea trimestru au "evidenţiat provocările" care l-au determinat să îşi actualizeze perspectivele pentru întregul an.

Compania a luat măsuri "agresive" pentru a reorganiza inventarul în magazinele deţinute de Nike şi în canalul său digital, a spus el, după ce a observat o încetinire a cererii pentru produsele de lifestyle.

Veniturile pentru segmentul Nike direct-to-consumer au scăzut cu 8% în cele trei luni încheiate în mai, la 5,1 miliarde de dolari, în timp ce veniturile totale au scăzut cu 2%, la 12,6 miliarde de dolari.

Nike a petrecut cea mai mare parte a anului executând o schimbare de strategie şi un plan de economisire a costurilor de 2 miliarde de dolari articulat în decembrie, când a suferit, de asemenea, o scădere abruptă a acţiunilor după ce a avertizat cu privire la încetinirea cererii consumatorilor.

Conducerea a informat că Nike se confruntă cu provocări semnificative în anul fiscal 2025 din cauza condiţiilor macroeconomice nefavorabile şi a slăbiciunii continue a pieţei din China. În prezent, compania preconizează că vânzările în anul fiscal 2025 vor scădea cu câteva procente în S1. În pofida acestor provocări, se aşteaptă ca marja brută în anul fiscal 2025 să crească cu 10-30 puncte de bază. Conducerea se aşteaptă la o scădere a veniturilor de 10% în Q1, ajustând marja brută pentru a îndeplini aşteptările pentru întregul an, notează XTB.

 
 

 ​