Burse - Fonduri mutuale

Premier Energy, listat astăzi la Bursa de la Bucureşti, a debutat în urma celei mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni derulată de o companie antreprenorială în ultimii cinci ani

Premier Energy, listat astăzi la Bursa de la Bucureşti,...

Autor: Eduard Ivanovici

28.05.2024, 11:54 406

Premier Energy (simbol bursier PE), producător, echilibrator, distribuitor şi furnizor de electricitate, precum şi furnizor şi distribuitor de gaze naturale, a debutat astăzi la Bursa de Valori Bucureşti, în urma derulării cu succes a unei oferte publice iniţiale în valoare de 695 milioane lei, cel mai mare IPO al unei companii antreprenoriale la BVB din ultimii cinci ani, reiese dintr-un comunicat de presă.

În cadrul ofertei care a precedat IPO-ul, în perioada 8-15 mai, au fost vândute un număr de 35,9 milioane de acţiuni, dintre care 25 de milioane de acţiuni nou emise, 6,25 milioane de acţiuni vândute de unicul acţionar şi 4,7 milioane de acţiuni supraalocate. Investitorii de retail au avut alocată o tranşă de 20% din ofertă şi, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde de lei pentru ordine ce au însumat 51 de milioane de acţiuni.

„Listarea Premier Energy consolidează prezenţa companiilor din sectoarele de energie şi utilităţi la bursă, care au o importanţă strategică pentru România şi, totodată, demonstrează că bursa este unul dintre principalele canale de finanţare pentru companiile cu planuri ambiţioase. Ne bucură că am văzut şi de această dată un interes foarte ridicat din partea investitorilor de retail, ceea ce ne reconfirmă că piaţa noastră de capital are potenţial şi că românii îmbrăţişează din ce în ce mai mult ideea de investiţie la bursă”, a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

Grupul Premier Energy este unul dintre jucătorii  de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est. Compania are o capacitate de producţie de energie electrică regenerabilă de peste 1.OOO MW în proprietate, administrare sau în dezvoltare în România şi Republica Moldova,  şi totodată una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în domeniul furnizării de energie electrică regenerabilă din România şi Moldova, se arată în comunicat.

În România, Premier Energy este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale în ceea ce priveşte volumele şi dimensiunea reţelei cu peste 150.000 de locuri de consum.  În Republica Moldova, grupul este cel mai mare distribuitor cu aproape un milion de locuri de consum şi cel mai mare furnizor de energie electrică cu peste 840.000 de clienţi reprezentând aproximativ 70% din populaţia Moldovei.

Odată cu achiziţia CEZ Vânzare în România, societatea deserveşte aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova, marea majoritate fiind reprezentată de gospodării şi întreprinderi de mici dimensiuni.

„Succesul acestui IPO este o demonstraţie clară a interesului puternic al investitorilor pentru sectorul energetic din regiune. Cu fondurile obţinute, ne vom concentra în principal pe continuarea creşterii capacităţii noastre de producţie şi echilibrare a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate vertical. Avem mare încredere că această listare va aduce beneficii semnificative companiei, acţionarilor noştri şi comunităţilor pe care le deservim”, spune Peter Stohr, CFO al Premier Energy.

Strategia de afaceri a grupului este aliniată cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU cu accent pe iniţiativele Pactului Verde European, care reprezintă propunerile UE de a implementa politici climatice clare pentru reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, prin respectarea de standardelor şi politicilor ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă).

Conform informaţiilor din prospectul de listare, suma atrasă va fi folosită pentru achiziţia de active de producţie a energiei regenerabile în România şi în Republica Moldova, precum şi pentru cheltuielile de capital destinate dezvoltării de active de generare a energiei regenerabile.