Burse - Fonduri mutuale

Rudi Vizental, ROCA Investments: Este momentul să creăm lideri naţionali şi campioni regional pentru ca investiţiile de tip outbound să crească

ZF Top Tranzacţii 2024

Rudi Vizental, ROCA Investments: Este momentul să creăm...

Autor: Ramona Cornea

11.06.2024, 13:03 336

România trebuie să creeze lideri naţionali şi campioni regional pentru ca investiţiile de tip outbound să crească în anii următori, susţine Rudi Vizental, CEO şi cofondator al ROCA Investments.

„Erau două cifre foarte mici în prezentările de mai devreme: 5% outbound-ul, care este un potenţial foarte mare. Eu spun că este momentul să creăm lideri naţionali şi campioni regional şi pentru asta acel outbound de 5% trebuie să crească în perioada următoare. În al doilea rând, spunem în permanenţă că private acquity este doar 11%, iar restul investitorilor sunt strategici, dar dacă ne uităm cine este în spatele strategicilor care vin şi investesc de afară în companiile româneşti, vom vedea că mai mult de jumătate din ei sunt de fapt companii de private equity de afară, deci, indirect, volumul private equity este mult mai mare. Atât doar că avem discrepanţă între fondurile de investiţii de afară şi cele domestice şi acest lucru aştept să se schimbe în perioada următoare”, a spus el în cadrul conferinţei ZF Top Tranzacţii 2024.

Ce a mai declarat Rudi Vizental în cadrul conferinţei ZF:

·      Tranzacţiile nu sunt cauze, sunt efecte ale unor situaţii care pornesc de la structura actuală a economiei, o economie în care avem foarte puţine companii mari şi foarte multe companii mici, foarte mici şi câteva mijlocii. Deci o aşteptare ca să avem un număr de tranzacţii mari cu companii foarte mari este nejustificată, fiindcă ce putem este să facem un ping-pong cu aceleaşi companii de la unul la altul, context în care se schimbă proprietarul, dar nu se creează nimic. Astfel, aş pune o perspectivă fără să spun că dimensiunea nu contează, ea contează, dar m-aş uita şi la un alt aspect şi la anume ce creăm şi aş face diferenţă între acele tranzacţii care sunt pentru schimbarea proprietarului şi acele tranzacţii care consolidează ceva.

·      Cred că piaţa se va schimba destul de mult. Acea medie de 40 de milioane de euro nu reprezintă pe nimeni. Nu avem tranzacţii de 40 de milioane de euro, ele sunt rezultatul între puţine tranzacţii foarte mari şi multe tranzacţii la nivel de 5 milioane - 20 de milioane. Atunci, rezultanta este această cifră de 40 de milioane de euro în spatele căreia nu o să regăsim multe tranzacţi

·      României îi lipseşte acel pilon puternic care să încurajeze dezvoltarea zonei de private equity. Şi ceea ce lipseşte este o zonă legislativă care să încurajeze principalii asset managers să investească în aceste companii, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări. Subliniez decalajul între est şi vest, estul este de cinci ori mai mic decât vestul, iar România este de cinci ori mai mică decât ce se întâmplă în est, adică de 25 de ori mai mică decât fenomenul de private equity din vest.

·      Zona de private equity poate deveni un motor real pentru creşterea zonei de tranzacţii şi nu numai tranzacţii de dragul tranzacţiei, ci de dragul consolidării. Ne uităm foarte mult la litera A când spune M&A, adică cele mai multe tranzacţii sunt achiziţii, dar valoarea de adăugată se creează la merges, adică din fuziuni, zona de integrare, unde reuşesc să consolidez. Şi atunci cred că principalul lucru care ne lipseşte este dezvoltarea acestei pieţe de capital privat, care este un element de bază într-un sistem economic şi totul porneşte de la o legislaţie, unde convingerea mea este că inevitabil va veni într-o perioadă relativ scurtă.

·      Capitalul este, el doar trebuie să ajungă în zona managerilor de capital privat ca lucrurile să se întâmple la un nivel tot mai mare. Şi când spun mare nu înseamnă neapărat tichete mai mari, ci tranzacţii mai multe, fiindcă nevoia de consolidare nu este la vârf, ci este la bază pentru a avea o economie mai solidă. Degeaba avem trei-patru tranzacţii de câteva miliarde dacă zona de jos este foarte fărâmiţată, fundaţia se creează întotdeauna la bază.

·      În cei 6 ani de activitate am descoperit această zonă a companiilor antreprenoriale fondată în urmă cu 20 şi ceva 30 de ani, unde cei care le-au fondat au ajuns la vârsta pensiei şi, în cele mai multe cazuri, nu au soluţii viabile în familie sau în companii pentru succesiune. Este un fenomen la nivel de Europa, succesul în procesul de succesiune este sub 15%. Mai mult, acolo unde se realizează companiile nu performează, deci e o nişă în care oarecum ne-am specializat.

·      Întrebarea noastră este cum reuşim să facem procesul transformaţional dintr-o companie gestionată într-un sistem pur antreprenorial, unde dorim să păstrăm ceea ce a fost bun lăsat de către fondator într-o companie în care aducem echipă, aducem procese, aducem sisteme şi reuşim să performăm mai bine, să creăm mai multă valoare adăugată.

·      Este o piaţă cu foarte multă nevoie de consolidare şi cu foarte multe oportunităţi, dar noi, când ne uităm la acest proces de M&A, ne uităm şi regional, nu numai la piaţa locală pentru a consolida în jurul companiilor în care deja am investit.

·    Speranţa mea este ca outbound-ul să ajungă de la 5% la 10% în câţiva ani.