Business Hi-Tech

Apple este sub tirul Bruxelles-ului: Gigantul american este acuzat că a încălcat drepturile posesorilor de iPhone-uri. Ce au găsit autorităţile

Apple este sub tirul Bruxelles-ului: Gigantul american...

Autor: Ştefan Stan

24.06.2024, 13:30 407

Bruxelles-ul a acuzat Apple că sufocă concurenţa în App Store, marcând prima dată când autorităţile de reglementare ale UE au folosit noile norme digitale împotriva unui grup Big Tech, scrie FT. 

Comisia Europeană se pregăteşte de ani de zile să îşi exercite întreaga autoritate a noii sale Legi privind pieţele digitale împotriva Big Tech. Normele de referinţă au fost concepute pentru a ajuta întreprinderile nou-înfiinţate, obligându-i pe puternicii "gardieni online" - dintre care majoritatea sunt companii americane - să îşi deschidă afacerile către concurenţă.

Grupurile tehnologice au trebuit să se conformeze legii începând cu luna martie a acestui an.

Autorităţile de reglementare de la Bruxelles sunt îngrijorate de restricţiile pe care Apple le impune asupra capacităţii dezvoltatorilor de a-şi "orienta liber clienţii", direcţionându-i către promoţii din afara App Store.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piaţa internă, a declarat: "Noul slogan al Apple ar trebui să fie "acţionează diferit". Astăzi luăm măsuri suplimentare pentru a ne asigura că Apple respectă normele DMA".

Dacă va fi găsit vinovat, producătorul iPhone riscă o sancţiune de până la 10% din veniturile sale anuale globale, ceea ce înseamnă că orice amendă s-ar putea ridica la zeci de miliarde de dolari. Amenzile pot creşte până la 20 % în cazul în care infracţiunea se repetă, a declarat UE. Apple a declarat că este "încrezătoare" în conformitatea sa.