Business Hi-Tech

Microsoft are noi probleme cu Comisia Europeana

21.09.2005, 18:36 13

Comisia Europeana a anuntat ca urmeaza fi deschise impotriva Microsoft noi actiuni in justitie pentru practici anticoncurentiale, dupa ce oficialii de la Bruxelles au primit din piata noi informatii si dovezi in acest sens.

Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, a primit o amenda din partea UE pentru ca in sistemul de operare Windows a fost inclus si un soft pentru vizionarea de fisiere multimedia, Windows Media Player, care ar dauna astfel companiilor care activeaza in acest domeniu, producatori ai unor softuri precum RealPlayer sau QuickTime.

Microsoft a platit aproape 500 mil. euro amenda si a inaintat un recurs la aceasta decizie, motivand ca utilizatorul de PC trebuie sa aiba posibilitatea de a folosi fisiere multimedia chiar daca nu vrea sa scoata din buzunar alti bani. "Este un utilitar, oricine isi poate cumpara un alt soft daca vrea neaparat", a spus un avocat Microsoft.

Comisia Europeana a anuntat ca nu va astepta rezultatul procesului in apel pentru a deschide alte actiuni contra companiei americane. "Am auzit care sunt argumentele concurentilor si le vom studia amanuntit. Nu vom astepta la nesfarsit fara sa facem nimic", a declarat comisarul insarcinat cu concurenta, Neelie Kroes.

Ea a asigurat ca noile dovezi sunt la fel de relevante ca si cazul Windows Media Player, dar nu a indicat concret despre ce este vorba. Surse citate de presa europeana indica faptul ca noua actiune s-ar putea indrepta contra pachetului Office al Microsoft, incluzand si aplicatia pentru texte Microsoft Word si programul e-mail Outlook.