Business Hi-Tech

Nemetschek vinde soft pentru arhitectura de 1 mil. euro

30.12.2008, 00:00 126

Nemetschek Romania, subsidiara locala a producatorului german de solutii software pentru arhitectura si constructii Nemetschek, anticipeaza atingerea unui cifre de afaceri de 1 mil. euro anul acesta, in crestere cu 35% fata de 2007.

"Am vandut 400 de licente software anul trecut, obiectivul pentru 2008 fiind dublarea acestei numar", a declarat pentru ZF Dan Moraru, directorul general al Nemetschek Romania.

Compania comercializeaza aplicatii CAD (Computer Aided Design) si BIM (Building Information Modelling), competitorul principal fiind firma americana Autodesk. Pe plan international, Nemetschek a achizitionat anul trecut producatorul rival de soft pentru arhitectura si constructii Graphisoft.

"Pe segmentele CAD si BIM, Romania este in prezent piata cu cea mai rapida expansiune din sud-estul Europei. Estimam ca acest ritm se va mentine si in anul care urmeaza, bazandu-ne nu doar pe cifrele care anticipeaza dezvoltarea viitoare, ci mai ales pe faptul ca multe dintre programele CAD existente pe piata lucreaza in 2D (proiectare bidimensionala - n. red.)", a precizat Moraru.

Etapa urmatoare, continua el, va fi trecerea de la "simpla desenare 2D la proiectarea inteligenta 3D". Interoperabilitatea intre diverse discipline si intre diverse aplicatii va juca un rol din ce in ce mai important, iar clientii deja au inteles avantajele proiectarii integrate 3D, mai spune reprezentantul Nemetschek.

Nemetschek Romania, prezenta pe piata din 1993, are in prezent 16 angajati in biroul din Bucuresti si colaboreaza cu peste 100 de specialisti tehnici din intreaga tara pentru a oferi service si suport clientilor. Compania are 20 de centre de scolarizare in Romania si a deschis recent unul in Capitala, in luna octombrie a acestui an.

In luna martie a acestui an, Nemetschek Romania a transferat o parte din activitatea de vanzari catre partenerul PLC Corporation Grup, pentru a se putea axa mai mult pe suportul tehnic acordat clientilor existenti. PLC mai este distribuitor Hewlett-Packard (HP), Cisco, 3Com si NEC/Philips.

Nemetschek AG, cu sediul in Munchen, a raportat anul trecut venituri de peste 146 mil. euro. Compania lucreaza cu peste 27å0.000 de clienti din 142 de tari si are circa 1.100 de salariati. Softurile Nemetschek sunt traduse si in limba romana.

Cererea ridicata pentru soft de arhitectura si constructii a determinat Autodesk sa isi deschida un birou de reprezentanta la Bucuresti, care va coordona operatiunile companiei din Bulgaria, Serbia, Moldova, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru.

Romania este pentru Autodesk a doua piata din regiune dupa Cehia, generand 15% din vanzarile Europei Centrale si de Est, estimate la 12-13 mil. euro anul trecut.