Business Internaţional

Apararea si operatiunile militare, cele mai favorizate de bugetul Bush

04.02.2004, 00:00 12

Proiectul pentru bugetul anului fiscal 2005, prezentat luni seara de presedintele SUA George Bush, a reflectat ingrijorarea administratiei privind amplitudinea deficitului bugetar si a confirmat intentiile acesteia de impunere a unei mai mari rigori fiscale. Conform asteptarilor, cheltuielile aferente operatiunilor militare s-au aflat din nou pe primul loc, in timp ce alte sectoare interne au cunoscut reduceri semnificative de bugete.
Cheltuielile militare vor inregistra, potrivit proiectului de buget, o crestere de aproximativ 7%, in timp ce majorarea altor cheltuieli bugetare a fost limitata la 1%. Presedintele si-a reafirmat intentiile de reducere cu o treime a deficitului bugetar pana in 2005, si la mai putin de jumatate - respectiv 237 de miliarde de dolari - pana in 2009. Deficitul programat pentru anul 2004 este estimat la 521 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, reprezentantii Partidului Democrat au avertizat din nou ca programele de relaxare fiscala si operatiunile din Irak vor contribui la o adancire tot mai severa a acestui deficit.
Bush a sustinut insa necesitatea continuarii operatiunilor militare, considerate a avea o importanta majora pentru viitorul SUA: " Vom continua sa oferim oricat e necesar pentru a ne apara tara. Vom sustine fara rezerve capacitatile militare si vom furniza fortelor de securitate domestice resursele necesare pentru a preintampina orice pericol terorist," a declarat Bush. Joshua Bolten, directorul de buget la Casei Albe, a declarat ca proiectul urmareste in principal trei prioritati nationale: "castigarea razboiului impotriva terorii, apararea tarii si consolidarea economiei."
Potrivit proiectului bugetar, departamentul de securitate nationala va beneficia de alocari generoase de fonduri, in timp ce alte 15 departamente se vor confrunta cu diminuari semnificative ale cheltuielilor. Dintre acestea, agricultura si protectia mediului vor inregistra cele mai drastice diminuari ale bugetelor.
Reforma sistemului de sanatate, prin care se vor introduce beneficii suplimentare (programul Medicare), va costa SUA aproximativ 540 de miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor 10 ani, fata de o suma initial estimata la 400 mld. $.
Majoritatea analistilor se intreba insa daca Congresul va aproba limitarea stricta a unor cheltuieli foarte importante in randul alegatorilor, precum educatia si transportul, avand in vedere proximitatea alegerilor generale.



Aversiunea democrata
Principala arma folosita de democrati in cursa electorala impotriva presedintelui Bush continua sa fie deficitul bugetar.
"Aceasta administratie a promis ca reducerile de taxe si diferitele politici monetare nu vor transforma surplusuri record in deficite record, insa proiect de buget demonstreaza ca tocmai acest lucru se va intampla," a declarat senatorul democrat Tom Daschle.
La randul lui, presedintele Bush intentioneaza sa permanentizeze reducerile de taxe, a caror scadenta expira in 2011, in incercarea de a stimula economia si a acoperi golul bugetar. Potrivit democratilor, mentinerea masurilor de relaxare fiscala va majora deficitul pana la 2.200 miliarde de dolari.
Apropierea alegerilor va produce cu siguranta modificari in structura acestui proiect, considerat chiar si de unii republicani ca fiind nerealist. Bill Young, reprezentant al Partidului Republican, a afirmat ca nimeni nu ar trebui sa se astepte la o imbunatatire a situatiei bugetare atat timp cat cheltuielile bugetare sunt majorate iar alte departamente sunt supuse unui regim de finantare auster. gabriel.taranu@zf.ro