Business Internaţional

Pentru Ungaria şi Polonia, febra reînarmării şi achiziţiile pentru armată înseamnă fabrici moderne, know-how şi locuri de muncă. Cheltuielile Poloniei cu apărarea sunt aşteptate să ajungă la 4,2% din PIB anul acesta. Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv ca jumătate din echipamentul de luptă cumpărat să fie produs în fabricile poloneze

Cheltuielile Poloniei cu apărarea sunt aşteptate să ajungă la 4,2% din PIB anul acesta. Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv ca jumătate din echipamentul de luptă cumpărat să fie produs în fabricile poloneze. Este o veste bună pentru compania naţională de apărare, PGZ, care are peste 20.000 de angajaţi. În foto, prototipul KF51-U, tanc ultramodern al Rheinmetall dezvoltat în parteneriat cu Ungaria, unde grupul german are mai multe fabrici şi un centru de dezvoltare.

Cheltuielile Poloniei cu apărarea sunt aşteptate să ajungă la 4,2% din PIB anul acesta. Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv ca jumătate din echipamentul de luptă cumpărat să fie produs în fabricile poloneze. Este o veste bună pentru compania naţională de apărare, PGZ, care are peste 20.000 de angajaţi. În foto, prototipul KF51-U, tanc ultramodern al Rheinmetall dezvoltat în parteneriat cu Ungaria, unde grupul german are mai multe fabrici şi un centru de dezvoltare.

Autor: Bogdan Cojocaru, Sorin Pâslaru

29.06.2024, 17:16 9868

„Fabricăm un Linx (râs), cum­pă­răm un Leopard şi cola­bo­răm la dezvoltarea Panterei“, a spus premierul Ungariei Victor Orban după ce a fost întrebat anul trecut care va fi nou mare pră­dător al Carpaţilor, linxul sau leopardul. Râsul - KF41 Lynx, un vehicul blindat pentru infan­terie – este deja în dotarea armatei ungare şi este produs în Ungaria de către colosul german din industria apărării Rheinmetall.

Budapesta a comandat 218 de astfel de blin­date şi toate în afară de primele 46 de uni­tăţi sunt produse la uzina Rheinmetall din oraşul maghiar Zalaegerszeg. Leopardul, un tanc modern dar nu de ultimă generaţie, vine de la un conglomerat franco-german rival, iar Ungaria a comandat recent mai multe zeci de unităţi. Pantera (KF51-U), însă, este proiectul un tanc ultramodern.

Guvernul de la Budapesta a semnat anul trecut un acord tot cu Rheinmetall de asociere pentru dezvoltarea lui, iar proto­tipul a fost pre­zentat luna aceasta. Dintre tancurile ultramo­derne, el se remar­că prin posibilitatea con­trolării turelei direct din cabina echipajului. Rhein­metall are şi un centru de cercetare la Zalaegerszeg, iar presa ma­ghiară se mândreşte că ingi­nerii unguri au contribuit la naşterea KF51-U. Dar în ce măsură, nu se ştie. Colosul ger­man are însă mai multe uzine noi în Ungaria.

În una produce muniţie. Zilele tre­cute, Rheinmetall a obţinut de la armata ger­ma­nă cel mai mare contract din istoria sa, de a livra obuze de artilerie cu calibrul de 155 mm în valoare de 8,5 miliarde euro.

Livrările ar trebui să înceapă anul viitor. Anul trecut Rhein­metall a început extinderea fabricii de muniţie de la Várpalota, Ungaria, pentru a putea produce acolo şi obuze de 155 mm. Producţia este des­tinată armatei ungare şi exportului. În martie, Rheinmetall a primit peste 130 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru a creşte producţia de mu­niţie de artilerie de 155 mm şi de explozibil pentru ajutarea Ucrainei.

Şase proiecte ale grupului german din Germania, Ungaria, România şi Spania bene­ficiază de finanţare. Însă Ungaria rămâne cea mai mare bază est-europeană a Rheinmetall. Simbioza este ideală. Ungaria îşi modernizează armata cu achiziţii de tehnică de ultimă gene­raţie, iar compania produce acolo pentru dota­rea armatei ungare şi pentru export. Ungaria devine astfel un important producător şi exportator de armament.

Pentru lupta din cer, Ungaria a cumpărat elicoptere militare H145M şi H225M de la Airbus, care şi-a construit o fabrică de com­po­nente pentru elicoptere la Gyula, sudul ţării. Însă de febra reînarmării profită industria de apă­rare din toată regiunea. În Polonia, în vir­tutea unui contract cu statul de 2,54 miliarde euro, consorţiul public-privat Muniţie Poloneză s-a angajat ca până în 2028 să dezvolte capa­citatea de producţie pentru obuze de 155 mm.

Va fi un proiectil complet polonez, fără limitări de licenţă, şi cel mai probabil va fi produs într-o fabrică nouă din Silezia de Jos. Conform planurilor, capacitatea uzinei va fi de 100.000 de obuze pe an. Guvernul polonez vrea 300.000 de unităţi. Participaţia majoritară la Muniţie Poloneză o deţine Agenţia de Dez­voltare Industrială.

Ceilalţi acţionari sunt WB Group, cea mai mare companie privată de apărare din Polonia, şi un grup privat industrial. Ca şi armata ungară, şi cea poloneză este în curs de modernizare şi reechipare, dar la o scară mult mai mare. Un rol principal îl joacă tancurile moderne sud-coreene K2. La începutul verii, Polonia a făcut un pas important spre producerea lor în fabrici locale. Autorităţile poloneze au anunţat că sud-coreenii vor începe să transfere know-how-ul necesar construirii tancurilor. Polonia are un contract de aproape 13 miliarde dolari de achiziţie de arme, inclusiv tancuri, artilerie şi aeronave de război, din Coreea de Sud. Dintre acestea, peste 800 de tancuri K2 vor fi o variantă adaptată condiţiilor de luptă impuse de relieful din Polonia şi urmează a fi produse în fabrici poloneze începând din 2026. Alte 200 sunt versiuni generice, iar primele livrări au avut deja loc. Însă Varşovia încă negociază condiţiile de finanţare, de livrare, se servisare şi în unele cazuri de producţie. Ultimele discuţii au adus rezultate pozitive în acest sens pentru partea poloneză. Coreea de Sud nu este singurul furnizor pentru noile dotări ale armatei poloneze. Luna aceasta, producătorul italian de elicoptere Leonardo a deschis o linie de producţie la fabrica din Swidnik, din sud-estul ţării, de unde va livra aeronave AW149 destinate Forţelor Armate Poloneze. Acolo vor fi produse 32 de elicoptere. Tot acolo se vor face integrarea sistemelor, montarea armamentului, se vor efectua modernizări şi reparaţii. Polonia a comandat elicopterele în 2022 într-un contract evaluat la 1,75 miliarde euro. Cheltuielile Poloniei cu apărarea sunt aşteptate să ajungă la 4,2% din PIB anul acesta. Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv ca jumătate din echipamentul de luptă cumpărat să fie produs în fabricile poloneze. Este o veste bună pentru compania naţională de apărare, PGZ, care are peste 20.000 de angajaţi.