Business Internaţional

Barroso a transmis românilor un mesaj de felicitare în limba franceză, spre nedumerirea preşedintelui Traian Băsescu

Barroso a transmis românilor un mesaj de felicitate în limba franceză, spre nedumerirea preşedintelui Traian Băsescu

Autor: Iulian Anghel

02.02.2012, 15:46 1608

Preşedintele Traian Băsescu a părut surprins de mesajul video de felicitare, în limba franceză, transmis de preşedintele Comisiei Europene Manuel Durao Barroso românilor, la o întâlnire organizată de Ministerul Afacerilor Europene, care a punctat evoluţia României la cinci ani de la integrarea în Uniunea Europeană.

Ecranul pe care rula mesajul era aşezat în spatele mesei la care se aflau oficialii - preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul afacerilor europene Leonard Orban, ministrul de externe Cristian Diaconescu şi comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş - astfel că, pentru a-l urmări pe Barroso "pe marele ecran", preşedintele ar fi trebuit să se întoarcă cu spatele la sală. Preşedintele a putut totuşi urmări mesajul pe un mic monitor aflat destul de departe în dreapta sa.

Preşedintele, care nu vorbeşte franceza, a zâmbit amuzat tot timpul şi a râs la ultima parte a mesajului când şeful Comisiei Europene a vorbit în limba română.

În mesajul său video, şeful Comisiei Europene puncta că cei cinci ani scurşi de la la integrarea României în UE au contribuit la modernizarea ţării.

"Pentru România, calea către aderare şi aderarea în sine s-au dovedit în mod egal foarte constructive. Au fost însoţite de ample reforme care au contribuit la modernizarea ţării şi de care au beneficiat cetăţenii români. Dar nu trebuie să fim naivi. Niciuna dintre reuşitele noastre europene nu poate fi considerată definitivă, în special într-o lume aflată în schimbare rapidă".

Barroso a mai spus că în mijlocul crizei grave care a lovit Europa trebuie să ne adaptăm la un nou mediu să adoptăm noi reforme, ceea ce înseamnă sacrificiu.

Vorbind în limba române, Barroso s-a arătat convins că Uniunea se poate spijini "pe ţara lui Eliade, Brâncuşi, Eugen Ionescu şi a lui Emil Cioran".

"Da, sunt convins că putem conta pe România şi pe cetăţenii ei pentru a reuşi împreună această renaştere europeană."