Business Internaţional

BNP Paribas isi extinde operatiunile din China

09.07.2004, 00:00 22

BNP Paribas SA, a doua banca din Franta dupa valoarea activelor, si-ar putea extinde operatiunile de retail banking si consumer finance in China, economia cu cel mai rapid ritm de crestere din lume, a declarat directorul Baudoin Prot.
Citigroup Inc., compania de servicii financiare numarul unu in lume, si HSBC Holdings Plc., banca europeana cu cea mai mare valoare de capitalizare, isi construiesc operatiuni de consumer banking in China, unde economiile persoanelor fizice insumeaza 1400 miliarde de dolari, relateaza Bloomberg.
In luna februarie, BNP a pus deoparte 7,4 miliarde $ pentru achizitii si pentru cumpararea propriilor actiuni. Aproape doua treimi din cele 10 miliarde $ pe care BNP le-a cheltuit cu achizitiile in ultimii cinci ani si jumatate, au fost pe piata din Statele Unite. Prot a afirmat ca majorarea ratelor dobanzii si a preturilor bancilor ar putea avea un impact negativ asupra planurilor de expansiune ale bancii. BNP Paribas nu este interesata sa se extinda in Franta, unde a esuat in tentativa de a prelua Societe Generale si Credit Lyonnais.
Bancile din intreaga lume urmaresc piata imprumuturilor din China, serviciile de carti de credit si asigurari, pe masura ce natiunea chineza se pregateste sa adopte regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, prin ridicarea plafoanelor de creditare. Imprumuturile din China cresc cu o rata anuala de 19 %, iar veniturile populatiei din orasele chinezesti au crescut cu 9,3 % anul trecut.
BNP, care a intrat pe piata chineza in 1860, are operatiuni de investment banking in China prin divizia BNP Paribas Ltd. din Shanghai si detine o treime din SYWG BNP Paribas Asset Management Co., un joint-venture cu Shenyin & Wanguo Securities Corp.. Mai detine si   33,3 % din Changjiang BNP Paribas Peregrine Securities Co.
Achizitiile pe care BNP le-a facut in S.U.A. includ si tranzactia de preluare a BancWest, a cincea banca din California, pentru                 2,4 miliarde $, in 2001. Anul acesta, banca franceza a hotarat achizitionarea bancii Fargo, din Dakota de Nord, pentru 1,2 miliarde dolari, precum si a USDB Bancorp. pentru 245 miloane $.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica previzioneaza pentru anul acesta o crestere de 1,6 % in zona euro, si de 4,7 % in Statele Unite. Economia celor 12 natiuni care folosesc moneda euro a crescut cu 0,6 % in primul trimestru al anului, fata de      1 % cresterea economiei americane, si 9,8 % expansiunea economiei Chinei.
Prot a respins ideea oricarei achizitii in Franta, in viitorul apropiat. In 1999, BNP esuat in incercarea de a prelua Paribas si Societe Generale, pentru care oferea 38 miliarde $, reusind doar preluarea Paribas. La sfarsitul anului 2002, BNP a cheltuit mai mult de 3 miliarde euro pe un pachet de 16 % din actiunile Credit Lyonnais. In luna decembrie a aceluiasi an, Credit Lyonnais a acceptat sa fie cumparata de Credit Agricole SA, cea mai puternica banca din Franta.
Cresterea profiturilor din operatiunile de consumer banking ale BNP au fost sub nivelul rivalilor. In primul trimestru, profitul brut operational al bancii a fost in crestere cu 7,3 %, in timp ce Societe Generale, a treia banca franceza, a raportat o crestere de 14 %.
"Investim in mod categoric in imprumuturile pentru persoanele fizice si punem accent mai ales pe castigarea de noi clienti.", a mai declarat Prot.
alexandru.cerchez@zf.ro