Business Internaţional

Finantistii privesc cu optimism perspectivele economiei mondiale

11.11.2003, 00:00 17



Guvernatorii bancilor centrale care fac parte din Grupul celor 10 (G10) sunt optimisti ca economia s-a incadrat pe o traiectorie pozitiva, la nivel global, si considera ca tendinta va continua, a apreciat, ieri, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).



Grupul celor zece include de fapt 11 banci centrale: institutiile din statele Grupului celor sapte - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada - la care se adauga cele din Olanda, Belgia, Elvetia si Suedia. Jean-Claude Trichet este si presedintele G10.



"Avem mare incredere ca procesul de crestere se accelereaza la nivel mondial si ca redresarea prinde avant. Cred ca aceasta tendinta caracterizeaza toate principalele regiuni geografice. Trimestrul al treilea al anului curent a fost perioada in care am asistat la materializarea procesului de evolutie", a declarat Trichet, in urma reuniunii G10 de la Bangkok.



Timp de doua zile, duminica si luni, Bank of Thailand a gazduit reuniunea bilunara a Bancii Reglementelor Internationale (BIS), un organism care reprezinta bancile centrale din intreaga lume.



Printre institutiile asiatice reprezentate in capitala thailandeza s-au numarat cele din China, India, Insulele Filipine si Singapore.



"Sentimentul impartasit de participantii la reuniune a fost acela ca ne aflam intr-un moment de crestere sustinuta, din ce in ce mai rapida", a apreciat Trichet.



In luna septembrie, Fondul Monetar International (FMI) aprecia ca economia internationala va creste cu 3,2%, in cursul acestui an, respectiv cu 4,1%, in 2004.



Statele Unite au obtinut in trimestrul al treilea o rata anuala de crestere de 7,2%, cea mai robusta din ultimii 20 de ani.



Presedintele BCE a remarcat imbunatatirea performantelor economice din tarile asiatice emergente, cu precadere a celor marcate de epidemia de pneumonie atipica, la inceputul acestui an.



Reuniunea de la Bangkok nu a abordat tema strategiilor valutare aplicate de autoritatile asiatice, care intervin adesea pe piata pentru a preveni aprecierea monedelor nationale.



In urma reuniunii de la Dubai din luna septembrie, G7 a publicat un comunicat in care cerea o mai mare flexibilitate a cursurilor de schimb, indemnul fiind perceput ca o critica directa la adresa politicilor din Asia.



Interventiile pe piata valutara au majorat rezervele valutare ale bancilor centrale asiatice la aproximativ 1.800 miliarde de dolari. FMI a avertizat ca aceasta situatie reprezinta un risc potential pentru stabilitatea financiara globala.