Business Internaţional

Membrii G10 s-au felicitat ieri pentru cresterea tot mai puternica a economiei mondiale

09.03.2004, 00:00 63



Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centre Europene (BCE), a declarat ieri ca oficialii celor zece state industrializate considera ca sustenabilitatea redresarii economiei mondiale nu mai este o incertitudine. Declaratia a f0opuyloinyhgmost data la intalnirea guvernatorilor bancilor centrale din Grupul celor Zece (G10) de la Basel, Elvetia.



"La intalnirea de astazi am ajuns la concluzia ca nu mai exista nici un semn de intrebare in privinta relansarii economiei globale. Cresterea economiei este solida", a declarat presedintele BCE.



Cum dobanzile de referinta practicate sunt zero in Japonia, 1% in SUA si 2% in Europa, bancile centrale nu mai pot face prea multe pentru a stimula cresterea economica. Trichet afirmase recent ca un rol important in aceste conditii revine guvernelor, care pot elimina, de exemplu, restrictiile de pe piata muncii.



Guvernatorii celor zece state se intalnesc la fiecare doua luni sub auspiciile Bancii Reglementelor Internationale. G10 cuprinde SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Canada, Suedia, Belgia, Olanda si Elvetia.



Una din grijile guvernatorilor, discutata si al Basel, este reprezentata de nivelurile la care au ajuns bursele de valori in ultimele luni, preturile crescand puternic, mai ales datorita cererii mari din partea investitorilor cu un apetit ridicat pentru risc. Guvernatorii bancilor centrale se tem ca actiunile ar putea deveni supraevaluate, cursurile avansand mai mult decat profiturile.



Pietele financiare din Europa, SUA si Asia au crescut semnificativ in ultimele saptamani ale anului trecut si in 2004. In Marea Britanie, ascensiunea a inceput in octombrie, si de atunci cursurile au avansat cu 11%. In SUA, indicele bursier al celor mai performante companii a urcat cu 15% de la inceputul lunii octombrie.



Participantii la intalnirea de la Basel au adus in centrul atentiei si cresterea gradului de indatorare a indivizilor dintr-o serie de state europene, care ar putea amplifica eventualele socuri economice, cum ar fi cresterea accentuata a somajului. In ultimele doua decenii, datoriile au crescut mai mult decat veniturile, insa avansul a fost mai modest decat cel al averii familiilor.





Piete financiare



Ascensiunea puternica din ultima vreme a actiunilor grupurilor petroliere, a companiilor din domeniul tehnologiei si ale sectorului bancar au ridicat bursele europene, in sedinta de luni, la maxima ultimilor 20 de luni. Cele mai bune performante au putut fi remarcate in cazul producatorului de telefoane mobile Nokia, a operatorului aviatic British Airways si a producatorilor de petrol Royal Dutch/Shell si Total. Indicii FTSE Eurotop 300 si DJ Euro Stoxx 50 au inregistrat luni cresteri de 0,4% si respectic 0,5%.





Dolar



Dolarul ajunsese ieri la cel mai inalt nivel din ultimele cinci luni fata de yenul japonez, de 112,32 yeni/dolar, dealerii suspectand ca Japonia va continua sa vanda yeni pe pietele valutare pentru a-si ajuta exportatorii. Euro ajunsese la 1,2356 dolari, de la cotatia inregistrata vineri la New York, de 1,2365 dolari, investitorii anticipand pentru aceasta saptamana un declin al dolarului. Acestia considera ca Rezervele Federale vor mentine dobanda neschimbata in acest an, mai ales dupa raportul de vineri care arata ca economia SUA a creat mai putine locuri de munca decat se estimase. anca.stoicescu@zf.ro