Business Internaţional

NATO are un fond de VC de 1 mld. de euro pentru investiţii în start-up-uri de tehnologie de apărare. SUA au investit 100 mld dolari în ultimii trei ani

NATO are un fond de VC de 1 mld. de euro pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

18.06.2024, 22:16 47

Investiţiile în start-up-uri de tehnologie de apărare accelerează în Europa, spune şeful fondului de venture capital de 1 miliard de euro al NATO, care crede că regiunea poate produce mai multe companii de ordinul miliardelor de dolari care să rivalizeze cu cele din SUA, scrie Financial Times.

NATO Innovation Fund şi-a lansat programul de investiţii la începutul acestui an prin susţinerea directă a patru start-up-uri. Fondul a investit de asemenea în patru fonduri VC care se concentrează pe „deep tech“, cum ar fi robotică, inteligenţă artificială, spaţiu şi energie.

Andrea Traversone, managing partner al programului, arată că o­biectivul fondului este de a redresa un „eşec al pieţei“, cu majoritatea fir­melor de venture capital neinvestind în tehnologii mai ambiţioase, pe termen mai lung.

Fondul NATO investeşte pe 15 ani spre deosebire de majoritatea VC-urilor, care trebuie să returneze fondurile în 10 ani.

„Când vine vorba de tehnologia de apărare, piaţa a crescut dramatic în ultimii trei sau patru ani din moti­vele geopolitice pe care le cunoaştem cu toţii“. Tendinţa a început mai devreme în SUA, arată Traversone, dar Europa recuperează acum teren foarte rapid“.

În SUA, fondurile VC au investit peste 100 miliarde de dolari în start-up-uri americane de tehnologie de apărare din 2021, pariind pe inte­re­sul guvernului în a-şi upgrada ar­ma­ta. Şi totuşi, Pentagonul se dove­deşte greu de convins să cumpere de la Silicon Valley, potrivit The Wall Street Journal.

Mulţi antreprenori din Silicon Valley, care au ezitat să se implice în domeniul militar, sunt din ce în ce mai dornici să devină parte a infrastructurii de război a ţării.

Însă doar un număr restrâns de start-up-uri americane din domeniul apărării au primit comenzi de peste 25 miliarde de dolari în anul fiscal trecut. Contractorii tradiţionali pri­mesc miliarde de dolari de la Depar­tamentul Apărării anual.

Reprezentanţii start-up-urilor aver­ti­zează cu privire la o viitoare „secare“ a investiţiilor în cazul în care concentrarea contractelor nu se mo­difică. Departamentul Apărării spune că îşi schimbă obiceiurile de achiziţii şi că va oferi start-up-urilor mai multe oportunităţi. Aproximativ 100 de noi start-up-uri de tehnologie de apărare au fost înfiinţate în SUA în ultimii trei ani.

Revenind la NATO, Traversone spune că Europa ar putea avea în cu­rând un rival local la campionul ame­rican Anduril. „Sunt mulţi potenţiali Anduril în regiunile pe care le aco­perim. Şi investim în unii dintre ei“, a declarat acesta pentru FT.

Germania, UK, Italia, Spania şi Turcia se numără printre cele 24 de ţări care contribuie la Fondul NATO, propus prima dată în 2021. SUA, Canada şi Franţa au decis să nu-l susţină.

Fondul intenţionează să inves­tească în domenii ca biotehnologia, comunicaţii, securitate şi quantum computing.

„Misiunea fondului este să investească în tehnologii disruptive care sporesc siguranţa cetăţenilor alianţei şi întăresc avantajul tehnologic al NATO“, potrivit lui Traversone.