Business Internaţional

Perspectiva sumbra a Bancii Mondiale asupra economiei

31.10.2002, 00:00 11

Banca Mondiala a oferit o perspectiva sumbra asupra economiei Rusiei in raportul sau trimestrial, dat publicitatii marti, spunand ca noile locuri de munca au fost create in cele mai putin productive sectoare, si ca eforturile de reducere a dependentei de sectorul petrolier au fost prea putin eficiente.
Guvernul Rusiei incearca sa limiteze cheltuielile publice si sa reduca povara ineficientei sectorului de stat, dar Banca Mondiala sustine exact contrariul.
Din august 2001 numarul angajatilor din sectorul public si salariile acestora au crescut mai mult decat cele din orice alt sector, inclusiv din cel petrolier, care reprezinta ramura cea mai competitiva si productiva a industriei rusesti, spune Christof Ruhl, economistul sef al Bancii Mondiale pentru Rusia. "In afara de sectoarele orientate spre exporturi, au mai generat cresteri ale salariilor reale serviciile publice-in special educatia si sanatatea- si activitatile guvernamentale, care au creat noi locuri de munca", a mai spus Ruhl.
Conform datelor Bancii Mondiale, productivitatea a crescut cu 12,8% in sectorul comunicatiilor, cu 11,8% in agricultura si cu 8,1% in comert si catering, fata de nivelul din august 2001. "Aceste cifre sunt impresionante si arata ca sectoare ale economiei care nu sunt orientate spre export sunt inca competitive, chiar si in conditile aprecierii reale a rublei", spune Alexei Moiseyev, economist la Renaissance Capital.
Cu toate acestea, "cand sectoarele economice cele mai active si bugetul de stat sunt ambele dependente de pretul resurselor naturale, este greu de argumentat ca vulnerabilitatea externa a economiei Rusiei s-a diminuat", afirma Banca Mondiala in raportul sau.
Banca Mondiala a avertizat ca, in contextul in care rata curenta a investitiilor straine directe creste la nivelul estimat de 2,5% anul acesta, economia ruseasca nu va reusi sa se dezvolte cu mai mult de 4%. Pentru a devansa acest ritm, guvernul trebuie sa gaseasca modalitati de a sprijini dezvoltarea noilor companii si de a creste competivitatea in toate sectoarele economiei.
"Daca nu va reusi acest lucru, Rusia va ramane dependenta de activitatile orienate spre exporturi", spune Ruhl.