Business Internaţional

Rusia desfide mersul economiei mondiale: angajari pe scara larga

05.09.2001, 00:00 25



Aproape saptamanal, sute de oameni se urca in trenurile ce merg din diverse localitati ale Ucraine sau Belarusului la Moscova, de unde o cursa charter ii poarta spre indepartatele taramuri ale Siberiei. Acesti oameni sunt ingineri sau tehnicieni care se adauga periodic brigazilor de angajati ai grupului petrolier rusesc Sibneft, care lucreaza in orasul Noiabrsk.

Rusia se confrunta cu o lipsa acuta, si in acelasi timp neasteptata, a fortei de munca, care obliga majoritatea companiilor sa caute oameni pregatiti in afara regiunilor in care opereaza, chiar si in afara granitelor tarii, comenteaza Financial Times.

In timp ce cea mai mare parte a economiei mondiale trece printr-o prelungita perioada de declin, soldata cu sute de mii de persoane concediate, Rusia se bucura de o crestere economica sustinuta. Produsul Intern Brut rus a crescut cu aproape opt procente in 2000 si este pe punctul de a mai inregistra o crestere cu 5% si in acest an.

Mai mult, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat recent ca economia tarii sale va inregistra o crestere de 6% in acest an.

"Conform previziunilor noastre, urma sa inregistram in acest an o crestere economica de patru procente, insa vom atinge, mai mult decat probabil, sase procente", a spus Putin in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri din Finlanda.

El a adaugat ca economia Federatiei Ruse nu a mai consemnat o asemenea rata de crestere in ultimii 30 de ani.

Rata somajului este foarte redusa, putin peste 1,7%, in timp ce salariul mediu a crescut cu aproape 50% in ultimul an. "Gasirea unui candidat potrivit pentru postul de care avem nevoie devine din ce in ce mai dificila", afirma Matthew Igel, director general al biroului din Moscova al firmei international de recrutare Kelly Services.

"Daca economia Rusiei isi va continua expansiunea, nu stim ce vor putea face companiile pentru a-si asigura forta de munca", a mai spus Igel.

Lasand la o parte companiile petroliere care isi transporta pe calea aerului specialistii, ageniile de resurse umane sunt preocupate in prezent si de gasirea unor muncitori obisnuiti, cu un minim de educatie si experienta, pentru a lucra in depozite, magazine sau la liniile de asamblare.

"Daca intri intr-un restaurant McDonald's din Moscova, primul lucru pe care il vei vedea este un anunt: ", declara oficialul Kelly Services, care a demarat recent o campanie publicitara agresiva in regiunea Moscovei pentru a gasi persoanele de care are nevoie.

Printre companiile multinationale care intentioneaza sa-si extinda operatiunile din Moscova se numara producatorul suedez de mobilier Ikea, care intentioneaza sa-si extinda magazinul din Moscova, liderul retailerilor germani Metro, care isi va deschide in noiembrie primele doua spatii comericale in Moscova si grupul petrolier BP din Marea Britanie, care isi extinde reteaua de benzinarii.

Grupul rus United Heavy Machinery a anuntat ca a dezvoltat in ultimul an un program special petru a gasi si pregati 400 de ingineri rusi din regiunea Sverdlovsk pentru a lucra in fabrica companiei din Ekaterinberg.

Alte companii prefera sa caute in afara granitelor Rusiei. Sibneft aproape a triplat in ultimii doi ani numarul de ucraineni care lucreaza in capacitatile de productie din Siberia ale grupului, pana la 300, si a angajat cu o treime mai multi lucratori din Belarus, pentru a face fata nevoii de forta de munca.

Ucraina si Belarus sunt statele preferate datorita afinitatilor culturale si limbii ruse, la care se adauga reglementarile lejere in domeniul imigratiei si permiselor de munca, precum si dezvoltarea mai slaba a economiei. In plus, zona de vest a Ucrainei a fost un adevarat teren de antrenament pentru tot sectorul petrolier al Uniunii Sovietice, inaintea divizarii acesteia.

Alti oameni vizati de comapniile de recrutare sunt etnicii rusi din Kazahstan, care se plang de persecutii din partea populatiei majoritare de cand imperiul sovietic s-a prabusit.

Reprezentantii companiei aeriene Aeroflot afirma ca traficul de pasageri spre si dinspre Ucraina a crescut cu peste 30% in ultimele sapte luni si ca a suplimentat zborurile pe aceasta ruta.

Alte companii din Rusia sunt chiar mai ambitioase. Simon Kukes, seful altui grup petrolier, TNK, a declarat recent ca intentioneaza sa angajeze pentru doi ani, cu salarii foarte mari, aproximativ 35 de manageri din Canada. Chiar daca acestia nu vorbesc rusa, ei sunt insa obisnuiti cu temperaturile extreme din Siberia.