Business Internaţional

Zilele cu prea mult soare şi explozia fotovoltaicelor au făcut ca preţurile electricităţii să devină negative în Europa într-un număr record de ore. Însă nu toţi consumatorii se pot bucura de ele. De ce?

Zilele cu prea mult soare şi explozia fotovoltaicelor au...

Autor: Catalina Apostoiu

24.06.2024, 00:05 28318

Preţurile energiei au devenit negative într-un număr record de ore în Europa în urma dezvoltării dra­matice a energiei solare, dar numai unii consumatori se pot bucura de ele, scrie Reuters.

Europa a înregistrat un număr re­cord de ore de preţuri negative la energie în acest an din cauza unei necorelări dintre cerere şi ofertă pe fondul creşterii puternice a produc­ţiei de energie solară, ceea ce ar pu­tea ajuta la direcţionarea investiţiilor către soluţii de stocare extrem de necesare.

Pieţele wholesale de energie din majoritatea economiilor cheie ale Europei au consemnat preţuri zero sau negative pentru un număr record de ore în primele cinci luni ale acestui an în momente de cerere redusă. Acest lucru înseamnă că producătorii trebuie să plătească mai frecvent pentru a „scăpa“ de energie sau să-şi oprească centralele.

Producţia solidă de hidroenergie şi energie nucleară a jucat un rol în oferta excedentară, însă Europa asistă de asemenea la o dezvoltare masivă a energiei solare. Capacitatea solară instalată în UE a înregistrat mai mult de o du­bla­re la 263 GW în perioada 2019-2023, relevă datele SolarPower Europe. Doar în 2023, aceasta echivalează cu instalarea a 306.000 de panouri solare suplimen­tare în fiecare zi.

Preţurile negative nu sunt ceva nou pentru Germania, care dispune de cea mai mare capacitate de pro­duc­ţie de energie solară şi eoliană din Europa, însă 2024 este primul an în care Spania asistă la un asemenea fe­nomen, după câţiva ani de dezvoltare puternică a energiei solare.

„Da, într-un fel investiţiile înce­tinesc. Nu se opresc, dar încetinesc“, arată Jose Maria Gonzales, director general al APPA Renovables, un grup de lobby în domeniul regenerabilelor.

Situaţia ar putea încuraja inves­ti­ţiile în stocare. Agenţia Internaţio­nală pentru Energie a subliniat ne­voia urgentă de stocare a energiei în cadrul unui raport anual recent.

UE estimează că stocarea de e­ner­gie din bloc va trebui să înregis­treze o creştere de peste trei ori în perioada 2022-2030 pentru a se ridica la nivelul proiecţiilor privind o cotă de 69% a energiei regenerabile în sistemul său de electricitate până în momentul respectiv.

În afara stocării energiei în bate­rii, alte opţiuni ca sistemele smart ba­zate pe AI ar putea ajuta de ase­me­nea consumatorii să-şi optimizeze utilizarea electricităţii.

Consumatorii casnici finali, afectaţi de scumpirea dramatică a energiei în urma războiului din Ucraina, nu se bucură încă de facturi mai mici pentru că adesea sunt prinşi în contracte pe termen lung.

Doar cei care au investit într-o pompă de căldură, un încărcător pentru maşina electrică sau un sistem de stocare pot beneficia de preţuri negative.

Cei cu contracte cu preţuri fixe vor simţi un impact pozitiv al preţurilor negative la energie doar după ce acestea vor fi tras în jos preţurile medii de pe piaţă pe termen lung.