Business Internaţional

Zona euro este veriga slaba a economiei mondiale

05.09.2003, 00:00 16



Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a injumatatit previziunile privind cresterea economica a zonei euro in 2003, considerand ca aceasta regiune reprezinta "un punct slab" pentru marile economii din lume.



OCDE a indemnat Banca Centrala Europeana (BCE) sa aplice o noua reducere a ratei dobanzii in cazul in care blocul european nu va reusi sa se stabilizeze. Organizatia crede ca, pentru a impulsiona cresterea economica, o scadere a dobanzii este de preferat reducerii impozitelor sau cresterii deficitelor bugetare. Potrivit unui raport preliminar intocmit de OCDE, economia din zona euro ar putea creste in acest an cu 0,5%, fata de estimarile initiale, care mizau pe un avans de un procent.



In acelasi timp, organizatia considera ca Produsul Intern Brut (PIB) din Statele Unite va inregistra o majorare de aproape 2,5%, in timp ce Japonia, cea mai mare economie din Asia, va depasi doua procente. Marea Britanie ar putea consemna un avans similar cu cel din SUA, de 2,5%.



"Procesul de redresare globala s-ar putea accelera, pana la sfarsitul acestui an, cu ajutorul stimulentelor politice remarcate cu precadere in Statele Unite. Cu toate acestea, tendinta de revigorare va fi inegala in regiunile OCDE, iar zona euro ramane un punct slab", se precizeaza in comunicat.



Italia si Germania, cea mai mare economie din regiune, au intrat deja in recesiune, in timp ce Franta, care ocupa locul al doilea, incearca cu greutate sa evite un astfel de colaps.



In plus, autoritatile de la Paris si Berlin au anuntat ca ar putea incalca pentru al treilea an la rand prevederile Pactului pentru Stabilitate si Dezvoltare. Deficitul bugetar din cele doua state va depasi din nou pragul impus de trei procente din Produsul Intern Brut (PIB), situatie in care ele risca sa fie sanctionate de Comisia Europeana.



"Multe state importante din OCDE nu pot impiedica majorarea deficitelor bugetare, intr-un moment in care strategiile pe termen mediu fie lipsesc, fie sunt aplicate cu greutate. Aceasta tendinta ingrijoratoare trebuie sa fie corectata prin masuri hotarate, imediat ce procesul de redresare se va accelera", se mai arata in raport.



Banca Mondiala crede in puterea saracilor



Banca Mondiala anticipeaza ca ritmul cresterii economice urmeaza sa se accelereze pana la aproape de 5% anul viitor, valoare apropiata de nivelul atins in timpul perioadei de maxima dezvoltare economica din anul 2000.



Banca spune ca runda de negocieri comerciale Doha, care vizeaza sa inlature barierele din economia mondiala si care urmeaza a fi revizuita in decursul intrunirii ministeriale a Organizatiei Internationale a Comertului ce va avea loc saptamana viitoare in Cancun, Mexic, ar putea impulsiona cresterea economica pe termen lung.



In cadrul raportului anual al bancii cu privire la perspectivele de crestere economica se spune ca reducerea impozitelor din sectorul agriculturii si cel industrial pana la 10% in tarile dezvoltate si 15% in cele aflate in curs de dezvoltare ar putea duce la cresterea veniturilor cu aproape 350 miliarde de dolari in cazul tarilor din prima categorie si cu 170 miliarde de dolari in cele din urma pana in anul 2015.



Liberalizarea sectorului de servicii, in special in tarile aflate in curs de dezvoltare, relaxarea controalelor asupra miscarii fortelor de munca calificate si simplificarea restrictiilor vamale ar putea aduce benefii si mai mari.



Banca Mondiala a aratat ca o revigorare a comertului mondial, o crestere a cererii interne si o relaxare a tensiunilor politice internationale ar putea impulsiona dezvoltarea pietelor emergente anul viitor. Banca se asteapta la o crestere de 4,1% pe plan global si la una de 2,5% in cazul tarilor industrializate.