Eveniment

Precizările IPJ Constanţa, în urma unui val de violenţe pe litoral

Precizările IPJ Constanţa, în urma unui val de...

Autor: Andreea Tobias

29.06.2024, 21:26 560

În ultimele zile, litoralul românesc a fost în centrul atenţiei din cauza unor incidente violente. Ca răspuns, Poliţia Constanţa a ieşit public cu o serie de clarificări şi măsuri adoptate pentru asigurarea siguranţei turiştilor.

Ca urmare a informaţiilor apărute privind un val de violenţe ce ar fi avut loc pe litoral, Poliţia Constanţa precizează că, în ultimele şapte zile, aproximativ 3.400 de poliţişti au desfăşurat peste 350 de acţiuni pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în judeţul Constanţa.

Au fost constatate 357 de infracţiuni, pentru care au fost întocmite tot atâtea dosare penale, şi au fost luate 17 măsuri preventive.

Majoritatea infracţiunilor săvârşite cu violenţă au avut loc pe fondul unui conflict spontan sau al consumului de băuturi alcoolice, în condiţiile afluxului mare de turişti pe litoralul Mării Negre.

Astfel, la data de 23 iunie a.c., poliţiştii Poliţiei Oraşului Eforie au fost sesizaţi că mai multe persoane s-au bătut pe faleză. În scurt timp, toate persoanele bănuite de comiterea faptei au fost identificate şi conduse la sediul Poliţiei. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Persoanele vătămate nu au depus plângere.

La aceeaşi dată, o femeie ar fi fost ameninţată, în urma unui conflict spontan în trafic, pe D.N. 39, de un alt şofer, care ar fi fugit apoi. În doar câteva ore, acesta a fost identificat ca fiind un bărbat din Ploieşti, judeţul Prahova. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru ameninţare.

La data de 27 iunie a.c. în jurul orei 3.05, poliţişti din Poliţia Municipală Constanţa au fost sesizaţi că pe strada Ştefăniţă Vodă ar fi avut loc o agresiune fizică, între două persoane, pe fondul unui conflict spontan. Poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă şi au identificat un bărbat, de 20 de ani, cel de-al doilea părăsind locul faptei. La scurt timp, a fost identificat şi acesta de către poliţişti. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru lovire sau alte violenţe.

La data de 27 iunie a.c., poliţişti au fost sesizaţi că, în incinta unei universităţi din oraşul Constanţa, ar fi avut loc un incident între un cadru didactic şi un student care, nemulţumit de nota obţinută la examen, i-ar fi provocat răni prin incendiere cadrului didactic ce i-ar fi acordat nota respectivă. În mai puţin de două ore, bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost identificat şi depistat de poliţişti. În aceeaşi zi, a fost reţinut de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de omor. Ulterior, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

„Menţionăm că efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa sunt în măsură să-şi îndeplininească principala misiune, aceea de a asigura siguranţa cetăţenilor. Dispozitivele de ordine şi siguranţă publică au fost suplimentate, înclusiv cu poliţişti delegaţi de la alte inspectorate de poliţie judeţene, şi adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei operative, fiind pregătite să intervină şi să asigure măsuri legale în orice situaţie. De asemenea, reamintim faptul că, peste 1.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, suplimentar faţă de dispozitivele curente, pe litoralul românesc, pentru un sezon estival în siguranţă”, arată Poliţia Constanţa.

Din dispoziţia conducerii MAI, începând din acest sfârşit de săptămână, în staţiunile de la malul Mării Negre vor fi detaşate efective din toată ţara, care vor acţiona până la începutul lunii septembrie, pentru eficientizarea misiunilor şi creşterea gradului de siguranţă, gestionarea situaţiilor de urgenţă şi asigurarea asistenţei medicale într-un timp cât mai scurt: „Cei peste 630 de poliţişti şi 450 de pompieri, împărţiţi în două serii, sunt pregătiţi să intervină în orice situaţie în care este perturbată ordinea şi liniştea publică sau există un pericol pentru cetăţeni”.