Eveniment

Refacerea infrastructurii de transporturi costa 480 mil. euro

13.10.2005, 20:29 13

Costurile pentru refacerea infrastructurilor rutiera si feroviara afectate de inundatiile din acest an se ridica la 480 de milioane de euro, a anuntat ieri ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre.

"Lucrarile de refacere se vor incheia cel mai tarziu in 2007. Pana acum am actionat pe doua principii: deschiderea circulatiei in conditii provizorii, urmand ca ulterior sa executam lucrari pentru reconditionarea definitiva a infrastructurii", a spus Dobre.

Pentru refacerea infrastructurii au fost alocate 74 mil. euro de la bugetul de stat, restul sumelor fiind asigurate prin credite de la institutiile financiare internationale.

Inundatiile din acest an au afectat 750 de kilmometri de drumuri na-tionale si peste 200 de poduri rutiere, respectiv 13.800 de kilometri de cai ferate si peste 4.200 de poduri feroviare.

"In acest moment o parte din drumuri este redata circulatiei la parametri normali, iar pe alte portiuni se circula cu limitari de viteza si de tonaj", a spus Dobre, care a adaugat ca va apela la licitatii pentru lucrarile ramase.

O parte din lucrari ar putea fi finantate printr-un program ISPA. Potrivit Ministerului Finantelor, valoarea totala a proiectului se ridica la 59 de milioane de euro, banii urmand sa fie alocati reconstruirii infrastructurii rutiere si feroviare din judetele Giurgiu, Vrancea si Bacau.

Documentatia se afla in analiza Comisiei Europene, pentru a fi aprobata si semnata pana la sfarsitul anului, spun reprezentantii Ministerului Finantelor.

"Pentru refacerea infrastructurii de transport rutier si feroviar in judetele afectate de inundatiile din aceasta vara, si anume Vrancea, Bacau si Giurgiu, Comisia Europeana va analiza proiectele transmise de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si va aloca un buget total de 59 de milioane euro, din care 49 de milioane reprezinta asistenta ISPA, restul de 10 milioane urmand sa fie acoperit de la bugetul de stat", a declarat Istvan Jakab, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor.

Proiectul ISPA are ca obiectiv principal reconstructia terasamentelor si a canalelor de scurgere, a sistemelor de furnizare a energiei, sistemului de semnalizare si comunicare si a structurilor de rigole, precum si constructia de noi poduri si viaducte si rectificarea curbelor.