Business Internaţional

Abbey va avea probleme, daca HBOS face o oferta

14.09.2004, 00:00 12

Luni de incertitudine in jurul unei prelungite anchete a Comisiei pe probleme de concurenta declansata in situatia in care HBOS ar face o contraoferta pentru Abbey National ar putea creste temerile in cadrul Autoritatii pentru Servicii Financiare (FSA), legate de faptul ca sectorul bancar ar putea fi destabilizat, scrie Financial Times.
Abbey a acceptat o oferta de 8,7 mld. lire sterline de la banca spaniola Santander Central  Hispano. HBOS analizeaza posibilitatea de a face o contraoferta.
O oferta facuta de HBOS probabil va fi analizata de Comisia de Concurenta, deoarece entitatea rezultata in urma alaturarii dintre Abbey si HBOS ar avea 34% din piata de ipoteci si 29% din piata de conturi de economii. O posibila ancheta va dura intre 20 si 24 saptamani.
FSA este asteptata sa ceara o serie de reasigurari din partea conducerii Abbey, precum ca aceasta are planuri legate de cum sa "controleze" posibilele riscuri operationale care apar in orice perioada de nesiguranta. Abbey ar putea sa se confrunte cu pierderea unor "persoane - cheie" din cadrul personalului bancii si totodata cu pierderea unor noi afaceri daca perioada de incertitudine s-ar intinde pe durata a mai multor luni, intr-un mod similar cum lantul de supermarketuri Safeway, s-a confruntat cu numeroase probleme in cursul procesului de preluare a companiei, proces intins pe o perioada de un an. Reprezentantii FSA au refuzat sa comenteze.
John Tattersall, analist in cadrul PwC, a spus ca in contextul actual "FSA in mod normal ar trebui sa aiba in considerare o ancheta asupra managementului si modului in care o perioada prelungita de inceritudine ar afecta institutia".
Investitorii ar putea  sa fie ingrijorati si de faptul ca Abbey este posibil sa nu aiba un director financiar pe durata unei posibile anchete.  Stephen Hester, directorul operational al Abbey, urmeaza sa paraseasca banca in cursul acestui an pentru a prelua functia de director executiv la British Land. Hester, care ocupa si functia de director executiv , si-a anuntat despartirea in aceeasi zi in care  fusese anuntata si intelegerea cu Santander Central Hispano.
Analistii spun ca HBOS stie bine care sunt eventualele motive pentru care autoritatile de reglementare ar putea bloca oferta sa si incearca sa le rezolve. catalin.ciocan@zf.ro