Business Internaţional

Elveţia e prima echipă calificată în sferturi la Euro 2024, după ce a eliminat Italia

Elveţia e prima echipă calificată în sferturi la Euro...

Autor: Rafael Hekman

29.06.2024, 21:22 107

Italia părăseşte Euro 2024, după o prestaţie nedemnă de statutul de campioană europeană a ultimei ediţii, dar în ton cu absenţa de la Campionatul Mondial. Înfrângerea cu 2-0 în faţa Elveţiei a arătat o Italie neputincioasă, incapabilă să pună cu adevărat probleme.

Olympiastadion din Berlin a fost locul unde Squadra Azzurra a câştigat finala Cupei Mondiale din 2006, dar aici şi-a luat adio de la titlul de campioană europeană în exerciţiu. Riccardo Calafiori a fost suspendat şi Federico Dimarco accidentat.

Luciano Spalletti a revenit la o apărare cu patru oameni, aducându-i pe Gianluca Mancini, Matteo Darmian, Nicolò Fagioli, Federico Chiesa, Gianluca Scamacca şi Stephan El Shaarawy.

Elveţia l-a avut suspendat pe Silvan Widmer şi a fost aproape să ocupe primul loc în grupă, cedând în prelungirile partidei cu Germania.

Breel Embolo a bifat prima mare ocazie a elveţienilor, dejucând jocul la offside, în minutul 24, dar Gianluigi Donnarumma a respins spectaculor şutul său plasat.

Elveţia a preluat conducerea pe deplin meritat, Ruben Vargas centrând pentru Remo Freuler, de la Bologna, care a pătruns relativ nestingherit în careu şi a avut timp să controleze şi să trimită mingea în colţul scurt de la 12 metri.

Înainte de pauza primei reprize, Donnarumma a respins cu dificultate, în bară, o lovitură liberă executată surprinzător de Fabian Rieder.

Zaccagni, al cărui ultim gol egalizator împotriva Croaţiei a permis Italiei să se califice, a intrat în locul lui El Shaarawy la pauză, dar după doar 27 de secunde Elveţia şi-a dublat avantajul cu un şut cu efect al lui Ruben Vargas în colţul lung cu piciorul drept.

Italienii au avut două ocazii în care ar fi putut marca, prima un potenţial autogol a lui Fabian Schär, care a nimerit propria bară, după o respingere cu capul, iar a doua, tot o bară, Gianluca Scamacca fiind totuşi într-o posibilă poziţie de offside.

Elveţia va întâlni în sferturile de finală câştigătoarea dintre Anglia şi Slovacia.