Business Internaţional

„Chiemgauer” sau lecţia monedei alternative la euro pe care o poate învăţa Grecia de la Germania

„Chiemgauer” sau lecţia monedei alternative la euro pe care o poate învăţa Grecia de la Germania

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

08.11.2011, 12:50 330

O monedă alternativă care a fost introdusă într-o regiune bogată din Germania în cadrul unui proiect şcolar acum opt ani s-a transformat într-un activ tranzacţionat intens de aproximativ 600 de companii şi 3.000 de locuitori ai regiunii, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Chiemgauer"-ul, denumit astfel după o regiune din jurul oraşului Rosenheim, aflat în sudul landului Bavaria, este disponibil la casele de schimb din magazinele locale şi are un regim de curs de schimb fix, de 1:1 cu euro.

Peste 6 milioane de "Chimgauers" au fost utilizaţi în acest an de locuitorii şi de companiile regiunii, o creştere cu 33% comparativ cu acum doi ani, potrivit profesorului Christian Gelleri, cel care a creat moneda paralelă în 2003 pentru a promova comerţul regional.

"Am dorit să atragem atenţia oamenilor asupra micilor afaceri şi a consumatorilor obişnuiţi şi să încurajăm banii să circule pe plan local. Ideea este că banii ar trebui să servească oamenilor şi nu invers", a explicat Gelleri.

În prezent, există 540.000 de bancnote de "Chiemgauer", doar una din cele 24 de monede alternative aflate în circulaţie pe teritoriul Germaniei. Deşi monedele nu reprezintă o ameninţare la adresa euro, popularitatea lor în creştere demonstrează temerile germanilor cu privire la stabilitatea monedei unice europene.