Business Internaţional

Introducerea euro ii sperie pe jumatate din managerii europeni

18.12.2001, 00:00 18



Aproape jumatate din marile companii europene considera ca euro va afecta profiturile companiilor pe care le conduc, se arata intr-un nou raport publicat ieri, citat de Financial Times.

Sondajul efectuat asupra a 1.500 de firme evidentiaza ca introducerea peste numai doua saptamani a bancnotelor si monedelor euro ar putea fi pentru o parte din cei care activeaza in sectorul industrial o binecuvantare, in timp ce altii vor avea de pierdut.

Intrebati daca moneda unica va fi o provocare pentru mentinerea profitabilitatii corporatiilor, 45% dintre manageri au raspuns afirmativ.

Printre motivele invocate se numara o transparenta sporita a preturilor pe intreg continentul, intensificarea concurentei si conditii mai dure de vanzare a produselor pe fondul nervozitatii clientilor legate de noua moneda. La acestea se adauga, de asemenea, si costurile companiilor pentru trecerea la euro.

Totusi, ceva mai mult de jumatate din managerii chestionati - adica 54% - considera ca euro nu le va afecta profitul, in timp ce un procent dintre respondenti nu stiu care vor fi efectele introducerii fizice a monedei unice asupra propriilor rezultate financiare.

Directorii care sunt entuziasmati de intrarea in circulatie a noilor monede si bancnote declara ca data de 1 ianuarie 2002 va aduce cu sine o crestere a competitivitatii, datorita diminuarii costurilor de vanzare a produselor si serviciilor in cadrul celor 12 state din regiunea euro.

In orice caz, concluzia realizatorilor raportului este ca o mare parte a diminuarilor de costurilor vor fi simtite de consumatori sub forma unor preturi mai mici, care ar putea afecta insa capacitatea companiilor de a face bani.

Potrivit studiului, tarile in care managerii sunt cel mai ingrijorati de efectele introducerii euro asupra profiturilor sunt Olanda si Belgia. Cu toate ca Marea Britanie nu face parte dintre cele 12 membre ale zonei euro, 47% dintre directorii firmelor din aceasta tara cred ca moneda unica ar putea sa le scada profiturile.

Euro va fi introdusa efectiv in circulatie intr-o perioada de declin economic, se arata in raport, in conditiile in care 30% dintre firme intentioneaza sa-si reduca personalul in urmatoarele 12 luni, doar 18% planificand angajari pentru viitorul an.

O treime din corporatii spun ca pozitiile lor economice s-au imbunatatit in ultimul an, dar proportia se pastreaza si in cazul managerilor care afirma ca o duc mai bine decat la inceputul anului.

Companiile chestionate provin din Germania, Italia, Franta, Belgia, Spania, Olanda, dar si din Marea Britanie (care nu e membra a regiunii euro). Aceste firme au in medie vanzari anuale de 1,43 miliarde euro (1,3 miliarde dolari) si peste 3.000 de angajati.

Studiul a fost comandat de compania de curierat United Parcel Services (UPS) si realizat de firma de cercetare britanica Taylor Nelson Sofres.

Comparativ cu rezultatele studiului elaborat in urma cu un an, rezultatele din acest raport sunt mult mai slabe.

Numarul companiilor care planuiau angajari era mai mare decat cel al celor care se pregateau de concedieri cu 17%, in timp ce diferenta intre firmele care spuneau ca situatia lor s-a imunatatit in 1999 si cele care considerau ca sanatatea lor financiara este mai proasta era de 44%.

O veste buna exista insa si in studiul din acest an. Companiile sunt destul de optimiste in ceea ce priveste o revigorare economica, cu 44% din manageri care afirma ca situtia firmelor pe care le conduc va fi mai buna anul viitor si numai 15% de pesimisti.

Cei care privesc cu cea mai mare incredere anul viitor sunt managerii britanici, in timp ce directorii firmelor din Franta, Belgia si Germania sunt mult mai ingrijorati de rezultatele financiare din 2002.

Dar nu numai scaderea profiturilor si situatia economica slaba sunt evenimentele care vor umbri momentul festiv al introducerii bancnotelor si monedelor euro. Oficialii europeni privesc cu ingrijorare aparitia unor intarzieri in livrarea cupiurilor euro catre micii comercianti din Italia si amenintarea cu greva lucratorilor din sistemul bancar francez.

Orice intrerupere a procesului de distributie a euro in decembrie sau in primele saptamani ale lunii ianuarie ar putea avea consecinte dezastruoase.

In plus, consumatorii din cele 12 state se tem ca adoptarea euro ca moneda nationala ar putea mari preturile bunurilor de consum cu pana la 0,6%, daca firmele vor rotunji in mod sistematic preturile.