Business Internaţional

Jaguar are probleme de supravietuire in jungla auto

01.10.2004, 00:00 20



Automobilele Jaguar au fost introduse in categoria automobilelor celor mai putin fiabile si cu cele mai ridicate costuri pentru reparatii, scrie BBC News.



Compania de asigurari britanica Warranty Direct a intocmit un clasament al automobilelor pe criteriul numarului de defectari si al mediei costului reparatiei in care Jaguar apare pe pozitia 26 din 27.



Aceasta este cea mai recenta lovitura incasata de compania de automobile de lux, care si-a justificat decizia de incetare a productiei la fabrica din Coventry prin vanzarile sub asteptari de pe piata americana.



O alta marca a grupului Ford, Land Rover, sta de asemenea slab in acest clasament, pe locul 24.



In fruntea clasamentului se afla, pentru al doilea an consecutiv, Mazda urmata de Honda, Hyundai si Ford.



Marca Jeep se situeaza pe ultimul loc in acest studiu, de asemenea pentru al doilea an consecutiv.



Media costurilor pentru reparatii pentru vehiculele incluse in studiu a fost de 322 lire sterline (470 euro), in timp ce media cheltuielilor pentru reparatie la automobilele Jaguar a fost de 483 de lire sterline (705 euro).



"Orientul indepartat continua sa produca automobilele cele mai fiabile si eficiente din punct de vedere al costului din lume", a declarat Duncan Fisher, reprezentand Warranty Direct.



"Cu toate ca marcile Jaguar si Land Rover ocupa pozitii din subsolul clasamentului, munca lucratorilor britanici este bine reprezentata in primele 10 pozitii, daca luam in considerare faptul ca modele Honda, Toyota si Peugeot se fabrica in divizii de aici", a adaugat el.



Masinile care au fost luate in considerare in studiu aveau o medie de 46.500 de mile la bord (aprox. 86.200 de km), iar majoritatea lor era formata din vehicule aflate de patru sau cinci ani in circulatie. La studiu au fost utilizate datele provenite de la 27 de companii si 30.000 de vehicule.