Business Internaţional

KPN a incheiat anul cu cea mai mare pierdere neta din istoria Olandei

04.03.2003, 00:00 23

Operatorul olandez KPN Telecom a raportat, ieri, o pierdere neta record aferenta anului 2002 de 9,54 miliarde de euro, din cauza cheltuielilor de restructuare a diviziei de telefonie mobila, dar conducerea companiei a anticipat o redresare semnificativa, in cursul acestui an.
In pofida pierderii, care este cel mai mare deficit din istoria sectorului corporatist olandez, profitul operational inainte de cheltuielile de amortizare (EBITDA) a avansat cu 22%, pana la 4,38 miliarde de euro.
Veniturile operationale au scazut cu 1,6%, la 12,17 miliarde de euro, rezultatul fiind obtinut in mare parte prin vanzarea unor active secundare.
Indicatorii operationali semnaleaza faptul ca grupul de telecomunicatii revine in forta pe piata de profil, dupa ce s-a aflat in pragul falimentului, in 2001, din cauza unor datorii de 23 de miliarde de euro.
Compania a derulat un program de restructurare prin reducerea cheltuielilor si diminuarea investitiilor, reusind, in cele din urma, sa revina la profitabilitate.
Potrivit Financial Times, KPN este primul operator european de telefonie care a beneficiat, in decembrie 2002, de o imbunatatire a ratingurilor de la debutul crizei din sectorul de profil, in 2001.
La finele lui 2002, KPN avea in evidenta aproximativ 35.000 de salariati, dupa ce a efectuat peste 4.000 de disponibilizari, in cursul anului.
In mod neasteptat, operatorul a reusit sa isi reduca datoriile la 12,4 miliarde de euro. Pentru acest an, conducerea KPN si-a exprimat speranta ca nivelul acestora va scadea sub 10,5 miliarde de euro.
Mai mult, operatorul se asteapta la o crestere a EBITDA de cel putin cinci procente, precum si la un profit neimpozitat de peste un miliard de euro.
Tot in acest an, KPN a anuntat ca va inaugura in Germania o retea de telefonie mobila din generatia a treia (3G), pentru a se incadra in termenul limita stabilit prin contractul semnat cu autoritatile. Grupul olandez a adaugat ca planuieste o lansare comerciala progresiva, la inceputul lui 2004.
Germania este una dintre cele mai importante piete ale KPN, unde operatorul este prezent prin E-Plus, a treia companie de telefonie mobila autohtona.
KPN a adagat ca pregateste, pentru acest an, si un program pilot de servicii 3G destinate utilizatorilor din Olanda. La deschiderea sedintei bursiere, actiunile KPN au avansat cu 1,5%.