Business Internaţional

Managerii Enron se duc la inchisoare pe viata

29.05.2006, 00:00 68

Kenneth Lay si Jeffrey Skilling, fosti oficiali ai Enron, au fost gasiti vinovati de frauda si conspiratie in legatura cu neregulile financiare care au dus la colapsul companiei americane din sectorul energiei in anul 2001, relateaza Financial Times. Colapsul companiei a generat cel mai important val de reforme in domeniul corporatist de la criza economica majora din anii ?"30.

Verdictul pronuntat reprezinta cea mai importanta victorie inregistrata de guvernul federal in lupta pe care acesta o duce de cinci ani impotriva delictelor ce au zguduit increderea investitorilor, au dus la pierderea a mii de locuri de munca si au provocat pierderi in valoare de miliarde de euro investitorilor.

Dupa cinci zile de deliberari caracterizate drept "emotionale" de catre jurati, juriul l-a gasit pe Lay, fost presedinte al companiei Enron, vinovat in cazul tuturor celor sase capete de acuzare formulate impotriva sa, legate de frauda si inselaciune. Skilling, fost CEO, a fost gasit vinovat in cazul a 19 capete de acuzare legate de inselaciune, frauda, dezvaluire de informatii confidentiale si declaratii false.

Ambii si-ar putea petrece restul vietii in detentie. Lay, in varsta de 64 de ani, ar putea fi condamnat la 45 de ani inchisoare, in timp ce Skilling, in varsta de 52, ar putea fi condamnat la 185. Sentinta va fi pronuntata pe 11 septembrie.

Specialisti din domeniul juridic si corporatist spun ca verdictele indica faptul ca juratii au respins argumentele apararii conform carora nu s-a comis nici un fel de frauda de ordin contabil in cazul companiei Enron si ca prabusirea acesteia a fost provocata de un colaps al increderii in firma generat de media. Acestia au mai aratat ca verdicul pronuntat in acest caz, care a ajuns sa simbolizeze o era de scandaluri, va avea o importanta cruciala in ceea ce priveste redresarea increderii investitorilor si stoparea delictelor din domeniul corporatist.

"Enron a devenit un cuvant cu care-i poti speria pe copii. Poate ca investitorii obisnuiti nu au urmarit evolutia altor cazuri cum ar fi WorldCom si Tyco, insa au urmarit cu siguranta acest caz", arata Henry Hu, profesor de business si drept in cadrul University of Texas.

Juratii au declarat ca nu a existat un anumit martor sau o anumita dovada care sa-i fi determinat sa ajunga la acest verdict. Acestia au marturisit ca in fiecare zi isi schimbau hotararea.

In final, au spus acestia, atunci cand aveau indoieli cu privire la credibilitatea vreunui martor, gaseau raspunsul in cele peste 20 de cutii cu documente aduse drept dovezi.

Judecatorul Sim Lake a declarat ca cele 5 milioane de dolari sunt suficiente pentru ca Skilling sa fie eliberat pana in momentul in care va fi pronuntata sentinta, dar ca acesta va trebui sa astepte pana cand pasaportul sau va fi predat si cei cinci copii ai sai isi pun casele garantie pentru cautiunea de 5 mil. dolari.

Avocatul lui Skilling, Daniel Petrocelli, a declarat ca va pregati un recurs "solid".

Fie ca procurorii vor continua sa formuleze condamnari impotriva directorilor de companii intr-un mod la fel de agresiv ca in era Enron sau nu, decizia juriului in cazul Enron demonstreaza ca departamentul de justitie este capabil sa impuna o condamnare intr-un caz extrem de complex.