Business Internaţional

Opinie: „Omnicause“, mişcarea de protest universal, se prăbuşeşte sub greutatea propriilor contradicţii

Greta Thunberg

Greta Thunberg

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

25.06.2024, 00:05 4263

Greta Thunberg, războinica pe climat, s-a aflat luna trecută, pur­tând un keffiyeh, într-o mulţime care striga „Ruşine să vă fie!“ în faţa con­cursului muzical Eurovision, la care a participat şi un artist israelian. Bun venit la Omnicause! Dacă protestezi împotriva unui lucru, protestezi îm­potriva a tot, o inepţie intersecţio­nală. Ca şi „Queers for Palestine“, care are la fel de multă logică ca şi „Chickens for KFC“. Din fericire, Omnicause începe să se prăbuşească sub greutatea propriilor falsităţi de ordin logic, scrie Andy Kessler, edi­to­rialist la The Wall Street Journal.

Privite prin prisma opresiunii, toate cauzele au legătură, rezumând stupiditatea tuturor Keffiyeh Karen şi activiştilor Aidan la protestele din campus.

Segmente ale Omnicause sunt de obicei anticapitalism, anticreştere sau proguvern mondial. Isteria pe climat marchează o triadă perfectă. Folosind o logică sucită, socialismul este se pare leacul pentru rasism. Însă reacţiile violente permit o miş­care politică spre dreapta în Europa, America de Sud şi, după dacă dăm crezare sondajelor, în SUA.

De unde a pornit Omnicause? Po­trivit editorialistului WSJ, societa­tea suferă de un caz grav de „afflu­enza“ (o idee de ordin psihologic pseu­doştiinţifică potrivit căreia a-ţi dori mai multe active sau obiecte re­prezintă o cale de a câştiga influenţă).

Viaţa a devenit prea uşoară, în opinia lui Andy Kessler. Căutăm pe Google sau folosim inteligenţa artifi­cială în loc să gândim, ne injectăm Ozempic în loc să facem mişcare şi ne bazăm pe ObamaCare în loc să mun­cim. Chiar şi cei mai avuţi au nevoie să se plângă în legătură cu ceva, aşa că se plâng cu privire la tot.

Mulţi dintre aceşti protestatari leneşi şi îndrăznesc să spun răzgâiaţi, scrie editorialistul de la WSJ, nu se deran­jează să înţeleagă împotriva a ce pro­testează. Aceştia cer anularea dato­rii­lor studenţilor şi un venit universal de bază, pe care mulţi îl primesc deja de la părinţi. Îi vezi peste tot: Johnny nu munceşte, Janie încearcă să devi­nă influencer într-un apartament finanţat de tata. Şi au o groază de timp pentru proteste.

Şi, într-adevăr, de ce să munceşti şi să faci lumea mai bună producând bunuri şi servicii pe care oamenii le vor? Protestele sunt mult mai distractive, scrie editorialistul WSJ. Munca este atât de, ştiţi, capitalistă.

Însă iată un adevăr incomod: aceste cauze nu sunt întotdeauna strâns legate, potrivit acestuia.

Cu siguranţă, Omnicause începe să se destrame pe măsură ce agendele ascunse ies la suprafaţă.