Business Internaţional

Polonia: intarirea zlotului incepe sa puna probleme exportatorilor

30.11.2004, 00:00 9



Guvernul polonez ar putea cere Bancii Centrale sa recurga la vanzarea de zloti, moneda care s-a apreciat in acest an atat fata de dolar cat si fata de euro, afectand exporturile poloneze, a afirmat ministrul economiei Jerzy Hausner, citat de Bloomberg.



"Intarirea zlotului incepe sa puna probleme exportatorilor, ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze intrucat exporturile contribuie cu cea mai mare pondere la cresterea economica a Poloniei", a precizat Hausner. "Aceasta situatie nu poate fi trecuta cu vederea, astfel ca, daca exporturile scad, cursul de schimb ar trebui sa fie atent examinat de cei responsabili de mersul economiei", spune el.



Politicienii din Europa de Est cauta solutii pentru stoparea aprecierii cursului de schimb al monedelor nationale, considerand ca aceasta poate avea repercursiuni asupra cererii externe de bunuri fabricate in regiune.



In ultimii sase ani, Polonia nu a mai apelat la vanzarea de zloti pentru echilibrarea cursului de schimb, care in acest an a castigat 17,3% in detrimentul dolarului si 11,1% fata de euro.



Ferenc Gyurcsany, primul ministru maghiar, a declarat acum cateva zile ca aprecierea forintului determina slabirea competitivitatii exporturilor ungare. Dolarul a pierdut 13% in fata forintului, iar moneda europeana 7%.



Slovacia, unde moneda nationala a inregistrat un progres de 10,7% in fata dolarului si 4,9% fata de euro, a oferit spre vanzare moneda nationala in luna iulie. Decizia a fost prima de acest gen din luna mai a anului 2003.



La Varsovia, un euro se cumpara ieri la ora 10 a.m. cu 4,22 zloti, fata de 4,23 zloti la 27 noiembrie. Un dolar se cumpara pentru 3,18 zloti, de la 3,179 zloti.



"Daca oamenii vor lua in serios aceasta amenintare, ne putem astepta la o slabire a zlotului", spune Lucy Bethell, analist monetar la Royal Bank of Scotland din Londra, care estimeaza ca zlotul s-ar putea deprecia pana la nivelul de 4,27 pentru un euro pana la mijlocul acestei saptamani. "Depinde de miscarile bancii centrale. Aceasta ar insemna o schimbare de politica monetara, iar banca centrala s-ar putea sa se opuna acestei masuri", a adaugat ea.



Exporturile detin o pondere de aproximativ o treime din economia Poloniei, cea mai mare din cele 10 state care au aderat la UE in luna mai. Ritmul anual de crestere a PIB a fost de 6,1% in trimestrul al doilea, dupa ce in primul trimestru a fost de 6,9%, cel mai ridicat din ultimii sapte ani. In luna august, exporturile au avut valoarea de 5,2 mld. euro, cu 27% mai mult in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.



Diminuarea cheltuielilor de capital va avea ca efect nerealizarea previziunii guvernului polonez in legatura cu cresterea economica de 5,7-5,8% din acest an, a precizat Hausner. El a revizuit estimarea ritmului de crestere din acest an la o valoare intre 5,3 si 5,5%.