Business Internaţional

Rusia promite să respecte acordurile cu Ucraina privind flota de la Marea Neagră

Rusia promite să respecte acordurile cu Ucraina privind...

Autor: Iuliana Enache

27.02.2014, 14:45 169

"În ceea ce priveşte declaraţiile privind încălcarea de către Rusia a acordurilor privind flota la Marea Neagră, declarăm că în situaţia actuală dificilă flota rusă la Marea Neagră aplică strict acordurile în cauză", a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, citat de agenţiile ruse.

"Deplasarea unor blindate ale flotei Mării Negre s-a făcut conform acordurilor şi nu necesită nicio aprobare, a adăugat el.

Un comando prorus a preluat joi controlul Parlamentului la Simferopol, în republica autonomă Crimeea (sudul Ucrainei). Premierul acestei republici, Anatoli Mohiliov, a declarat că are informaţii privind prezenţa unor blindate în afara oraşului.

În faţa acestor evenimente, la Kiev, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a avertizat Moscova împotriva oricărei tentaţii de intervenţie a flotei.

"Mă adresez liderilor militari ai flotei Mării Negre: toţi militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut în acorduri. Orice mişcare de trupe armate va fi considerată o agresiune militară", a declarat el.

Crimeea, populată în majoritate de rusofoni, este regiunea uraineană cel mai susceptibilă de a se opune noilor autorităţi de la Kiev, după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici săptămâna trecută. Proruşii cer organizarea unui referendum privind statutul Crimeei.