Business Internaţional

Se va repeta istoria crizei din Rusia si in cazul Turciei?

11.03.2003, 00:00 14

Cu putin timp inainte de criza financiara din Rusia din 1998, investitorii se inghesuiau sa finanteze acest partener strategic al Statelor Unite, convinsi fiind ca americanii nu vor permite ca Rusia sa intre in incapacitate de plata.
Cand s-a dovedit ca aceste presupuneri erau gresite, pierderile au fost enorme, iar cateva dintre marile fonduri au devenit falimentare.
Istoria se repeta acum in Turcia. De data aceasta fondurile de investitii si companiile de brokeraj au creditat Turcia, mizand pe faptul ca Statele Unite si Fondul Monetar International (FMI) vor sprijini guvernul de la Ankara inainte ca tara sa intre in incapacitate de plata. Convingerea lor este ca Statele Unite nu pot risca prabusirea economiei turce intr-un moment in care ridica in slavi aceasta tara ca pe un model de stat musulman democratic, si mai ales intr-un moment cand au nevoie disperata de bazele sale militare pentru a invada Irakul.
Pana acum, scenariul crizei din Rusia nu s-a materializat si in cazul Turciei. In ciuda cresterii dobanzilor anuale la 58%, Turcia nu a intarziat nici un termen de plata al datoriei sale. Chiar dupa ce parlamentul turc a refuzat accesul trupelor americane in Turcia, periclitand un ajutor vital de circa 30 miliarde de dolari pe care urma sa-l primeasca din partea Statelor Unite, obligatiunile de stat nu au pierdut prea mult din valoare, datorita perceptiei generale asupra sustinerii pe care, in caz de necesitate, o va acorda administratia Bush. Speculatiile vehiculate despre posibilitatea unui al doilea vot parlamentar pentru a aproba accesul trupelor americane in Turcia nu fac decat sa amelioreze pretul datoriei externe.
In limbajul analistilor, situatia din Turcia corespunde conceptului de A‚"hazard moral", deoarece investitorii cred in promisiunea implicita a autoritatilor americane de a credita economia Turciei, si sunt astfel tentati sa isi asume un risc mai ridicat decat ar fi facut-o in mod normal. Riscul asociat investitiei nu dispare, insa nu mai planeaza asupra investitorilor, ci este transferat guvernului american si celorlaltor natiuni si foruri internationale care vor acorda ajutorul financiar de urgenta, in cazul intrarii Turciei in incapacitate de plata. Insa, dupa cum s-a observat in cazul situatiei din Rusia, este riscant sa mizezi pe reactia Statelor Unite, sau a FMI, in eventualitatea izbucnirii unei asemenea crize financiare.
"Garantiile nu sunt unele explicite; in cel mai bun caz, sunt unele implicite", spune Brian Gendreau, strateg pentru piete emergente la compania de research economic Heckman Global Advisors. "Investitorii mizeaza pe guvern". Expertii apreciaza ca, fara perceptia unor garantii americane, Turcia ar fi nevoita sa ofere randamente mai ridicate la obligatiunile sale de stat. In prezent, Turcia are acelasi rating de credit ca si Brazilia si Uruguay, insa randamentul bondurilor sale este de doar 11,5%, fata de cele ale statelor sud-americane, care au valori intre 15% si 19%.
Partial situatia se datoreaza necesitatii ca bancile turce sa detina active denominate in dolari, corespunzatoare nivelului ridicat al depozitelor in dolari. In plus, aceasta anomalie reflecta pozitia unica in lume a Turciei, care este singura tara emergenta care inregistreaza ameliorari ale pretului obligatiunilor sale de stat pe masura ce conflictul cu Irakul se agraveaza, contrar tendintei generale.
andreea.melinte@zf.ro