Business Internaţional

Undă de şoc la Nvidia: Cea mai mare companie din lume pierde 500 mld. dolari pe bursă după ce acţiunile au intrat în picaj liber. Şeful companiei ar fi principalul responsabil

Undă de şoc la Nvidia: Cea mai mare companie din lume...

Autor: Iulian Tenchiu

25.06.2024, 12:56 224

Nvidia a pierdut 500 de miliarde de dolari pe burse, după ce acţiunile au scăzut cu 5%. În urmă cu doar o săptămână, compania a reuşit să depăşească giganţi precum Apple sau Microsoft, şi să devină cea mai valorasă companie din lume, alimentată de goana pentru tehnologia AI şi cipurile pe care toată lumea le vrea, scrie FT.

Capitalizarea Nvidia a scăzut la 2,96 trilioane de dolari, în scădere cu aproximativ 500 de mld. dolari faţă de vârful atins joia trecută. Compania se află acum pe locul trei în topul celor mai valoroase businessuri din tehnologie la nivel global.

Compania este responsabilă de o treime din creşterea înregistrată de indicele bursier S&P în 2024. Îngrijorările legate de influenţa toxică pe care Nvidia o are asupra indicelui  s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Unii analişti au avertizat că o vânzare a acţiunilor Nvidia, poate produce unde de şoc în toată piaţa şi o pot trage în jos.

Declinul companiei pe bursă vine după ce s-a descoperit că Jensen Huang, şeful companiei, a vândut acţiuni de aproape 100 mil. dolari, înainte şi după ce Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume. Tranzacţiile au făcut parte dintr-un plan de vânzare programat încă din martie.

Ascensiunea rapidă a acţiunilor Nvidia a determinat unii observatori sceptici să facă comparaţii cu Cisco, producătorul de echipamente de reţea care a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie din lume la apogeul boom-ului dot.com în martie 2000.

Cisco a pierdut aproximativ 80% din valoarea sa în anul următor, pe măsură ce bula a explodat şi grupurile de telecomunicaţii şi-au redus cheltuielile cu infrastructura.

Răsturnarea de situaţie de la Nvidia a lovit direct în industria semiconductorilor, indicele PHLX, care urmăreşte performanţa companiilor producătoare de cipuri, a scăzut cu 6% de joi. Indicele Nasdaq Composite, dominat de tehnologie, a înregistrat o scădere de 0,3 %.