Eveniment

Franarea economiei cere instalarea rapida a Guvernului. Fiecare zi costa tot mai mult

Franarea economiei cere instalarea rapida a Guvernului. Fiecare zi costa tot mai mult.
08.12.2008, 19:15 590

Amenintarea unei incetiniri bruste a economiei incepe sa prinda contur odata cu publicarea statisticilor privind evolutia economiei in octombrie si noiembrie, date care arata efectul in lant al declinului cererii si la intern, si la extern cu efecte negative pe toata piata, de la producatori la retaileri.

Productia industriala a inregistrat un minus de 3% in octombrie fata de aceeasi luna a anului trecut, fiind a doua luna cu scadere an la an de dupa 1999, in timp ce cresterile de 15-20% din comertul cu amanuntul din ultimii ani au fost ajustate la o viteza de sub 9% sub presiunea exercitata de caderea cererii.
Veniturile la buget sunt deja in scadere, companiile asteptand noile decizii de politica economica ale urmatorului guvern. Astfel, pe zi ce trece devine tot mai presanta numirea unui nou executiv pentru a da semnalele necesare in economia reala.
In acest context, Dinu Patriciu, una dintre cele mai respectate voci ale mediului de afaceri, afirma ca Romania intra intr-o recesiune care va avea ca efecte somajul si deflatia, iar metodele de contracarare a scaderii economice ar trebui sa se bazeze pe reducerea si optimizarea fiscalitatii. El crede ca TVA ar trebui redusa de la 19% la 15%, conform recomandarilor de la Bruxelles, si chiar ca nivelul cotei unice ar trebui diminuat.
"Scaderea cresterii economice de la 9% la 2% inseamna o recesiune chiar daca nu corespunde definitiei. Recesiunea creeaza somaj si deflatie. In urmatoarele 3-12 luni vom vedea apogeul crizei, dar nimeni nu poate fi sigur de momentul exact al declansarii. Vor fi necesari circa 3-5 ani de revenire", a declarat Patriciu.
Ca director executiv al grupului Rompetrol, el a precizat ca 2009 va fi un an fara cresteri salariale, la fel ca si anul acesta, din cauza faptului ca nu s-a inregistrat o crestere a productivitatii.
Somajul tehnic devine una dintre formulele cele mai folosite de companii mari care se confrunta cu scaderea comenzilor. Ieri, producatorul de anvelope Continental, care este unul dintre primii investitori de calibru care au venit in Romania si detine cinci fabrici producatoare de componente auto, a anuntat ca va inchide mai devreme fabricile in acest an, iar celor 6.500 de angajati urmeaza sa li se prelungeasca cu una-doua saptamani concediile acordate pentru sarbatorile de iarna.
La randul sau, Dacia a decis sa nu prelungeasca 620 de contracte de munca temporare care expira la sfarsitul lunii decembrie, a confirmat o noua intrerupere a activitatii, in intervalul 11 decembrie - 11 ianuarie 2009 si a anuntat ca trece la o cadenta de productie mai mica. Incetinirea activitatii din economie, inclusiv a comertului exterior, s-a reflectat in noiembrie in ajustarea drastica a volumului tranzactiilor de pe piata valutara, pana la un nivel de 33 mld. euro, respectiv cu 6 mld. euro sub nivelul din noiembrie 2007. Fata de octombrie reducerea este de circa 50%, mai ales dupa ce speculatorii s-au retras de pe piata.
Statisticile pe octombrie arata deja scaderi substantiale ale productiei industriale fata de aceeasi luna a anului trecut: -12,4% in industria bunurilor de capital si - 8,1% in industria bunurilor de folosinta indelungata.
Comertul cu amanuntul a continuat sa inregistreze cresteri, insa viteza este dintr-o data injumatatita. Pe acest segment care masoara vanzarile comerciantilor de bunuri alimentare si nealimentare, cu exceptia autovehiculelor, carburantilor si serviciilor conexe, scaderea cererii devine "palpabila". Acelasi declin al cererii accentueaza presiunea asupra preturilor de pe piata imobiliara.