Eveniment

Managerii se asteapta la mai bine

30.06.2003, 00:00 11



Managerii care activeaza in principalele sectoare economice - industrie, constructii si comert cu amanuntul - sunt optimisti in ceea ce priveste companiile pe care le conduc. Ei anticipeaza pentru urmatoarele doua luni o crestere a productiei, sau, dupa caz, a vanzarilor sau a comenzilor, la fel ca si a numarului de salariati.



Acestea nu sunt insa singurele cresteri previzionate, managerii anuntand ca se asteapta si la o majorare a preturilor.



Potrivit unui studiu de conjunctura realizat de Institutul National de Statistica in aceasta luna, in industria prelucratoare se va mentine in urmatoarele luni tendinta de crestere a activitatii. Acest trend este sustinut de cresterile de productie inregistrate in aprilie, dar si de scaderea stocurilor excedentare de produse finite. In ceea ce priveste numarul de salariati, acesta va continua sa scada in intreprinderile mari, cu peste 500 de angajati. In acelasi timp insa, managerii intreprinderilor mici (sub 50 de angajati) si a celor mijlocii (cu 50 - 250 angajati) anticipeaza pentru urmatoarele doua luni o crestere a personalului.



De altfel, intreprinderile mari din industrie sunt singurele care vor opera reduceri de personal, atat managerii care activeaza in comert, cat si cei din constructii asteptandu-se la o crestere a personalului.



La randul lor, cei mai multi dintre managerii firmelor din comertul cu amanuntul previzioneaza o situatie economica favorabila in urmatoarele doua luni. Ei spun insa ca volumul comenzilor de marfuri catre furnizori va inregistra o dinamica mai lenta fata de trimestrul precedent.



In ceea ce priveste activitatea de constructii, studiul INS indica o continuare a tendintei de crestere accentuata atat pentru volumul productiei, cat si pentru stocul de contracte si comenzi.



Studiul INS a fost realizat in urma sondajelor de opinie efectuate in randul unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.550 de firme), constructii (700 de firme) si comertul cu amanuntul (950 de firme). miruna.lebedencu@zf.ro