Eveniment

Managerii se asteapta la o toamna profitabila

01.09.2003, 00:00 8



Managerii din industrie, constructii si comertul cu amanuntul cred ca toamna aceasta va fi una benefica pentru afacerile lor: ei estimeaza o crestere a activitatii in toate cele trei domenii. In opinia lor, aceasta tendinta va fi insotita si de o crestere a preturilor de comercializare a produselor specifice.



Aceste rezultate au fost obtinute pe baza sondajelor de opinie in randul managerilor, cu privire la tendinta de evolutie a activitatii economice, efectuate in august de Institutul National de Statistica (INS) asupra unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.550 agenti economici), constructiilor (700) si comertului cu amanuntul (950).



Rezultatul anchetei indica o tendinta de majorare a productiei industriale pana la sfarsitul lunii octombrie. Aceasta previziune este sustinuta, conform INS, de aprecierile de crestere ale nivelului productiei din ultimele trei luni si de tendinta de stabilitate a stocurilor de produse finite.



La interpretarea raspunsurilor a fost aplicat soldul conjunctural, adica diferenta procentuala dintre opiniile in crestere si cele in scadere.



Numarul salariatilor pe totalul industriei prelucratoare se va mentine la nivelul din lunile anterioare, pe fondul cresterilor preconizate in intreprinderile mici si in cele mijlocii care vor compensa disponibilizarile estimate de managerii intreprinderilor mari, cu peste 500 de angajati.



Constructorii sunt singurii care intrevad un necesar mai mare al numarului de angajati pentru urmatoarele trei luni, in special cei din intreprinderile mici si mijlocii.



Activitatile de constructii pastreaza un trend ascendent, insa previziunile managerilor iau in considerare o dinamica de mai mica intensitate fata de perioada anterioara. Ei sunt mai optimisti in legatura cu volumul productiei fata de asteptarile privind stocul de contracte si comenzi, desi au o viziune in crestere pentru ambii indicatori.



Chiar daca nu se asteapta la un spor al personalului angajat, directorii din unitatile de comert cu amanuntul sunt cei mai increzatori in cresterea activitatii pe perioada august - octombrie. Managerii spun ca volumul comenzilor catre furnizori va inregistra o usoara crestere in luna august fata de luna anterioara. De asemenea, 89% din repondenti spun ca volumul stocurilor de marfuri existente in reteaua comertului cu amanuntul este normal pentru acest sezon. Ancheta a mai aratat ca 6% din subiecti aveau stocuri sub necesar si numai 5% considerau ca au prea multa marfa. miruna.lebedencu@zf.ro