Eveniment

Managerii se asteapta sa le mearga si mai bine

01.08.2003, 00:00 18



Activitatea din industrie, constructii si comertul cu amanuntul se va dinamiza in urmatoarele trei luni, pe fondul majorarii numarului de contracte si comenzi, releva un studiu realizat de Institutul National de Statistica in urma chestionarii managerilor din cele trei sectoare economice.



Potrivit anchetei de conjunctura, intensificarea activitatii nu va atrage si o crestere a efectivelor de salariati, exceptie facand sectorul constructiilor, unde 22% dintre managerii chestionati anticipeaza ca vor recurge la o astfel de masura.



Fara exceptie, reprezentantii firmelor incluse in analiza se asteapta la o majorare a preturilor pana in luna septembrie.



Evolutia pozitiva a industriei prelucratoare va fi sustinuta de de ascensiunea volumului de contracte si comenzi si de tendinta de stabilitate a numarului de salariati.



Pe o curba ascendenta se va inscrie si exportul de produse finite. Pietele de desfacere preferate de exportatorii romani raman cele din Uniunea Europeana. Conform studiului, 14% dintre managerii din domeniu mizeaza pe cresterea continua a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene, in vreme ce 8% prevad o evolutie similara si pe celelalte piete.



Mai mult de jumatate dintre managerii din constructii estimeaza o crestere a volumului activitatii, ca efect al inmultirii contractelor si comenzilor, ceea ce se va reflecta si la nivelul numarului de salariati.



Firmele de comert cu amanuntul isi vor mentine trendul pozitiv si in trimestrul al treilea, conform opiniilor exprimate de 42% dintre respondenti.



Volumul fizic al vanzarilor de marfuri in aceasta perioada a anului, pe total activitate, se estimeaza ca va creste, in timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor se va mentine la nivelul lunii anterioare.



Desi preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna, volumul marfurilor din import va inregistra o usoara crestere comparativ cu perioada precedenta, considera 12% dintre cei chestionati.



Managerii firmelor de comert cu amanuntul apreciaza ca nivelul stocurilor de marfuri se va mentine aproximativ egal cu cel necesar desfasurarii activitatii si prognozeaza ca numarul de salariati va fi stabil.